Orbán nevetve üzente: Matolcsy biztonságban van

2016.04.27. 07:25

Ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzen

- ezt mondta nevetve a Népszabadság tudósítójának Orbán Viktor, amikor az újságíró arról kérdezte, megingott-e Matolcsy Györgyben a bizalma az MNB alapítványainak elképesztő pénzszórásai miatt. 

Orbán azt is mondta, hogy a magyar alkotmány és a nemzeti bankról szóló törvény garantálja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. "Ezt én tiszteletben tartottam, és most is tiszteletben tartom. Ezért nem foglalkozom ezzel a kérdéssel" - felelte. Az újságíró erre közbevetette, hogy mégiscsak kellett foglalkoznia vele, hiszen az Alkotmánybíróság visszadobta és meg kellett változtatni, mire a kormányfő erre azt mondta: "Igen, de mi alkottuk meg a nemzeti bankról szóló törvényt is. Törvényt kell alkotni".

Miután a Kúria kimondta, hogy a közpénz közpénz marad azután is, hogy Matolcsyék azt lepasszolják az általuk vezetett alapítványoknak, és az Alkotmánybíróság sem engedte át a titkolózást lehetővé tevő törvényt, nem lehetett tovább halogatni: a Pallas Athénéról elnevezett hat alapítvány pénteken közzétette, hogy az utóbbi években kivel, mikor mennyi pénzről szerződött.

Magukat a szerződéseket ugyan egyelőre nem tették fel a honlapjaikra, az összefoglaló táblázatokból így is kiolvasható egy sor elég furcsa tétel. Százmilliók mentek drága, szűkkörű klubestekre, busásan megtámogatott tanulmányutak, több nyelven kiadott könyvek, rokonoknak juttatott milliók is előjöttek már az utóbbi napokban.

A 260 milliárdból létrehozott alapítványok azonban a legtöbb pénzt valójában nem támogatásokra költötték: a pénz zöme értékpapírokba, államkötvényekbe ment, arról azonban, hogy ezeket hol helyezték el, nem minden alapítvány számolt be. A második legtöbb pénzt pedigingatlanokra költötték. Azok megvásárlására, átalakítására, felújítására, belső tervekre, műszaki ellenőrzésre, kivitelezésre.