A kormányszóvivő szomorú, hogy nem sikerült eltitkolni az MNB-s költéseket

2016.04.28. 22:42

Kovács Zoltán kormányszóvivő volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége csütörtök este. Az MNB-botrány kitörése óta az egyik legjobb beszélgetés a témában, egyben Kovács Zoltán kommunikációs mélypontja.

Kovács szerint egy MNB-s alapítvány működésének MNB-től való függetlensége meg sem kérdőjeleződik attól, hogy az alapítvány kuratóriumának elnöke és az MNB elnöke egy és ugyanazon személy, Matolcsy György.

De ezen túlmenően Kovács szerint arra, hogy minden törvényes az MNB alapítványaival kapcsolatban elégséges magyarázat, hogy az alapítványokat a bíróság bejegyezte gond nélkül. A dolgot csak színezné az az általa sajnos nem is említett részlet, hogy csak azért tudták egyáltalán bejegyezni ezeket az alapítványokat, mert a kormány módosította az erre vonatkozó törvényt.

De a csoda, a legszebb párbeszéd a beszélgetés végén zajlott, amikor Kálmán Olga megjegyezte, hogy törvénnyel akarták titkosítani az MNB alapítványainak költését:

Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni.

Kovács Zoltán: De sikerült?

BADUMTSSSCCCHHHH

Kovács arról is beszélt, hogy az MNB alapítványokon keresztüli sokmilliárdos költésből a társadalomnak csak előnye származott, hiszen sok olyan projektet, tehetséget tudtak támogatni, amiket és akiket más szervezetek nem tudtak volna.

A kérdésre, hogy nem kellene-e Matolcsy Györgynek kiállnia a nyilvánosság elé, és elmagyaráznia a költéseket, Kovács azt válaszolta:

Senki nem kíváncsi az ésszerű magyarázatokra, itt politikai cirkusz folyik, egyre hangosabban

De nem állt meg itt a kormányszóvivő. Szerinte, ha már ekkora hisztéria van a dolog körül, akkor felvetődik a kérdés: a Vs.hu újságírói miért nem adják vissza az eddig felvett fizetésüket. Ha már ilyen erkölcsi, morális gondjaik vannak azzal a pénzzel, amit a lapot kiadó cég kapott.

Kovács szerint majd akkor kell ítélkezni, ha bármivel kapcsolatban ízléstelenség, szabálytalanság vagy bűncselekmény gyanúja vetődik fel.

Kovács Zoltán egyébként végig megpróbálta összemosni, hogy mibe szólhat bele a kormány MNB-ügyben és mibe nem, majd amikor az ATV-s műsorvezető felveti, hogy természetesen a kamatvágásba nem szólhatnak bele, de a közpénz elköltésébe igen, a szóvivő szétesik, és azt kezdi el mondani, hogy így nem lehet beszélgetni egy dologról, hogy csak prekoncepció van, de nincsenek érvek. Majd amikor Kálmán Olga felveti, hogy ő éppen érveket sorol, hogy miért lenne fontos, tisztázni az ilyen mértékű közpénzosztást, akkor Kovács úgy válaszol:

Itt nem érvekről van szó, hanem arról, hogy nem bizonyítottak be semmiről egyelőre semmit

Az egész beszélgetést itt tudja megnézni.