Durván bünteti sofőrjeit a BKK

2016.04.28. 06:58

Egy többoldalas dokumentum részletezi, milyen szabálytalanságokért mekkora büntetési tételeket szab ki a BKK a vétkes sofőröknek, írja a Blikk. A dokumentumból néhány részletet meg is mutat a lap:

  • Járművezető vezetés közben műsorvevőt, média lejátszót hallgatott, nézett (pl.: rádió):
    - Új Mercedes Citarok esetében: 15 000 Ft
    - egyéb járművekenn: 13 000 Ft
  • Járművezető vezetés közben beszélgetett:
    - Új Mercedes Citarok esetében: 15 000 Ft 
    - egyéb járműveken: 13 000 Ft
  • Járművezető Jelentős sebességtúllépést követett el:
    - Új Mercedes Citarok esetében 75 000 Ft, 
    - egyéb járműveken 65 000 Ft.

Az nem derül ki, hogy miért több a büntetés ha mindezt szép új buszon követi el, és miért kevesebb, ha egy szakadt régi Ikaruson.

A lapnak névtelenül nyilatkozó sofőr szerint nagyon szigorúan veszik a büntetést a cégnél, akkor is megy a levonás, ha fél percet késik, vagy siet egy-egy járat, de akkor is, ha 5 km/órával lépik túl a sebességkorlátozást. A BKK civil autókból méri a buszok, trolik sebességét. Hozzátette, hogy sokszor nem tudnak már olyan lassan menni, hogy a BKK Futár rendszer ne jelezzen sietséget, amiért szintén büntetés jár. A sofőr hozzátette, annyiban nagyvonalú a cég, hogy lehet részletre fizetni a büntetést.

A lap megkérdezte a BKK-t is. A cég azt írta: „a sebességhatárok betartásának ellenőrzése fontos eszköz a közösségi közlekedés biztonságának fenntartásában. A közösségi közlekedés járműveit jelentős számú utas veszi igénybe, ezért fokozottan ügyelni kell a forgalombiztonsági előírások betartására. Hangsúlyozandó, hogy a BKK, mint megrendelő, a közszolgáltatásban résztvevő társaságok által nyújtott szolgáltatások minőségét ellenőrzi, vagyis nem megfelelőség esetén a BKK sosem szankcionálja a járművezetőket, csakis a szolgáltató társaságokra szab ki kötbért a Szolgáltatási Szerződés vonatkozó előírásai alapján".