Minden út Felcsútra vezet?

2016.04.29. 07:01

A Felcsút és Alcsútdoboz közötti Göbölpusztán kevés terület van, ami még nem Orbán Viktor vagy Flier János vállalkozó családja, illetve Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozik. Az ország legsikeresebb gázszerelőjének cége a Búzakalász 66. Kft a tulajdonosa annak a területnek, amelyik U alakban veszi körbe azt a 4501 négyzetméteres telket, ahol az egykori csokigyár épülete áll. Azonban ez az épület sem helyi kézben van: az ingatlan tulajdonosa Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a cége, az E-Power System Kft.

Az E-Power (korábban V.T.L. Kft.) 2014 szeptembere óta a Redsort Kft. és a Növekedési Hitelbank (NHB) tulajdonában van. Utóbbinak jelenleg is Szemerey Tamás a tulajdonosa a Bankonzult-csoporton keresztül. Szemerey viszont már jóval korábban, 2003-ban megszerezte magának a göbölpusztai csokigyárat: ekkor a Kaláris-Haris Üzletház nevű cégével vásárolta meg az ingatlant. 

Még érdekesebb, hogy a földhivatali adatok szerint Szemerey nagyjából 800 millió forint jelzálogot adott magának saját bankján, az NHB-n keresztül. 2014 decemberében 271,9 millió és 42 millió forint, majd 2015 év végén még 546 milliós jelzáloghitelt vettek fel az ingatlanra.

Szemerey telke így is eltörpül Mészárosék, Tiborczék, Orbánék és Flierék birtokai mellett. A három család összesen 2330 hektár földet vett Felcsút, Bicske és Etyek határában, mintegy 3 milliárd forint értékben. Az állami földárveréseken megszerzett egybefüggő területek némelyik területe Bicske városéval egyenlő.

A pálinkás bonbont gyártó Bankonzult esete az MNB-alapítványokkal

A göbölpusztai telekben érdekelt cégek közül több is üzletelt a Magyar Nemzeti Bankhoz tartozó alapítványokkal, a szervezetek múlt pénteken nyilvánosságra hozott szerződései alapján. A PADOC Alapítvány közel 50 milliárd forintot, a PAGEO további 300 millió forintot kötött le az NHB-nál kötvényekben és állampapírokban. A Bankonzult Kft.-től pedig mind a hat alapítvány megrendelte ugyanazt a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című elemzést nyomtatott formában. Ez havi 750 ezer forintot hozott alapítványonként.

Érdekesség, hogy a Bankonzult-csoport a pezsgős- és pálinkásbonbon-gyártásban is érdekelt, azonban a cégadatok szerint ezt csak egyetlen helyen és cégen keresztül gyárthatják: az alcsútdobozi csokigyárban.

Minden út Göbölpusztára vezet

Az alapítványok legnagyobb pénznyelője, az ingatlanfejlesztés volt: a Szemerey-közeli érdekeltségek ebből sem maradtak ki. A Magyar Nemzeti Bank legnagyobb, Pallas Athéné Domus Animae (PADA) nevű alapítványa 2014-ben 11,2 millió euróért, vagyis 3,4 milliárd forintért vette meg a Hatvany (vagy Lónyay-Hatvany néven ismert) villát a Budapanoráma Kft.-től. Majd a terv szerint belekezdett az ingatlan felújításába. 

A PADA 2015. február 1-től a Raw Development Beruházásszervező és Mérnöki Szolgáltató Kft.-t szerződtette az alapítvány képviseletére és a projektmenedzseri feladatok ellátására a tervezési és a felújítási munkák idejére. A cég idén március 31-ig több mint 60 millió forintot kapott a megbízásért, augusztusig pedig további 15 millió jár neki, holott a cég semmilyen referenciával nem rendelkezik: alig néhány hónappal az MNB-s szerződéskötés előtt szerződtették.

A Raw Developments egyedüli tulajdonosa az a Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft., amelyet 2001-es alapítása óta Szemerey Tamás és egy másik cégen keresztül felesége is tulajdonolt egészen 2013 végéig. Azóta Schnaider Judit, Szemerey sógornője és két másik vállalkozó tulajdonában van. A cégadatok szerint a T.2-Invest egyik fióktelepe jelenleg is a göbölpusztai csokigyár.

Matolcsy unokatestvére még két szálon érintett az MNB alapítványi pénzköltéseiben. Felesége a Pallas Athéné Domus Alapítvány személyzeti adatait felsoroló listáján egy ideig Szemerey Tamásnéként, majd később a kevésbé egyértelmű Szemerey Gabriella néven szerepelt az igazgatói poszton.

A legnagyobb botrány a Vs.hu pénzelése körül robbant ki. Az internetes lap szerkesztőségének jelentős része felmondott hétfőn, miután kiderült, hogy az újságot kiadó New Wave Production Kft. a jegybankos alapítványoktól különböző címeken több mint 610 millió forintot kapott. Szemerey csehországi cégén, a Bawaco sro-n keresztül érdekelt a március óta már az Origót is kiadó New Wave-ben, bár a héten ezt közleményben cáfolta a cég.