Matolcsyék alapítványa a luxusszőnyegekre sem sajnálta a pénzt

2016.04.29. 12:52

Kétszáznyolcvanezer forintos négyzetméteráron gyártatott le szőnyegeket a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány – egyebek mellett ez a tétel is látható abban a kimutatásban, amit az alapítvány és a jegybank igyekezett ugyan eltitkolni, de végül a bíróság kötelezte a közzétételre.

Kerestük az alapítványt, hogy megtudjuk, összesen mennyi pénzt fizettek ki a 280 ezer forintos négyzetméteráron legyártott szőnyegekért, és hány szőnyeget vásároltak meg így, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. (Cikkünk megjelenése után megérkezett a válasz, a cikk alján olvasható is - a szerk.)

Termékminták a Kft. honlapjáról.
Termékminták a Kft. honlapjáról.

Az alapítvánnyal szerződő békésszentandrási szőnyeggyártó cég, az Artkelim Kft. viszont válaszolt. A cég ügyvezetője, Czuczi Ernő jelezte, az alapítvánnyal kötött szerződés részleteiről nem nyilatkozhat, mert a kft. és a jegybanki alapítvány közötti szerződés „ezt nem teszi lehetővé”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy békésszentandrási csomózott perzsa szőnyeg a világ minden részén megtalálható, a parlament híres szőnyegeinek számottevő része is az üzemükben készült, azaz „egy reprezentatív, egyedi termékről van szó”.

Czuczi közölte azt is, hogy Magyarországon már csak az Artkelim üzemében folyik kézi csomózás, és „az itt készült szőnyegek fellelhetőek a windsori kastélyban, a Loire menti kastélyokban és a washingtoni Fehér Házban is”.

„Szőnyegeink rendkívül sok élő munkát tartalmaznak, mivel az új-zélandi gyapjúfonalat egyedileg, kézzel festjük, a szőnyeg műhelyrajzának motívumait kézzel rajzoljuk, és nem utolsósorban a szőnyegben minden egyes csomó kézzel van becsomózva. Egy négyzetméter 100 000 csomós perzsa szőnyeg egy csomózó egy hónapos munkája, azaz a havi bruttó bérköltség is önmagában kiteszi az értékesítési ár nagyobbik részét. Ehhez jön még a fonal, a festés, a műhelyrajz, a tervezési díj és egyéb rezsi költség" – írta.

Most már csak azt kellene megtudni, hogy hol vannak az alapítvány közpénzből legyártatott méregdrága szőnyegei, milyen motívumokat csomóztak beléjük, hány darab készült összesen, és mennyiért.

Frissítés: 

Cikkünk megjelenése után megérkezett az alapítványtól a válasz, levelüket szó szerint közöljük:

A kézi csomózású szőnyegnek Magyarországon hosszú múltja van. Békésszentandráson a szőnyeggyártás az I. Világháború után honosodott meg, amikor a kis faluba erdélyi menekültek települtek be. Az ide érkező asszonyok hozták magukkal a szőnyegszövés ismeretét. Magyarországon mára lényegében csak a Békésszentandrási Szőnyegszövőnél folyik ilyen üzemszerű tevékenység. Az Békésszentandráson készülő szőnyegek magas presztízzsel rendelkeznek és nemzetközileg is ismertek.

A magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya valamint a gépi gyártás elterjedése. Ipartörténeti jelentősége van annak, hogy ez a tradíció Magyarországon fennmaradjon.

Az Alapítvány a Békésszentandrási szőnyegek megrendelésével támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását, ezen kívül a kistérség foglalkoztatottsági mutatóját.

A szőnyegek kizárólag kézi csomózással, sűrűségüket tekintve 100.000 csomó/m2-es minőségben készülnek, egytől-egyig egyedi tervezés és műhelyrajz alapján.

Alapanyaguk: a csomó fésült fonással készült, 100%-os gyapjúfonalból, a felvető fonal 100%-os pamutcérnából, a vetülék fonal sokágú pamut fonalpászmából készül. A flórmagasságuk: 8 mm. A szőnyegek súlya négyzetméterenként: 2,5 kg.

Az Art-Kelim Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft árajánlata alapján jött létre a vállalkozási szerződés 2015. július 10-én. A kézi csomózású szőnyegeket az Alapítvány tulajdonában álló 1014 Budapest, Úri utca 21. szám alatt található épületbe vásároltuk. A szőnyegek a Doktori Iskola szemináriumi termeibe, a konferenciaterembe, és az igazgatási funkciókat ellátó helyiségeibe fognak kerülni.