Rávett valakit, hogy induljon a választáson, aztán lenyúlta a kampánytámogatást

2016.04.29. 17:52

Egy meg nem nevezett törpepárt megbízott egy 48 éves kecskeméti férfit azzal, hogy keressen a pártnak országgyűlési képviselőjelöltet. Ezt a férfi megtette, de aztán lenyúlta a kampánytámogatást. Az eset még a 2014-es választások idején történt, de most emeltek ellene vádat költségvetési csalás bűntette miatt.

A férfi egy veszprémi nőt kért meg, hogy szerezzen egy jelöltet és gyűjtsék össze az induláshoz szükséges 500 aláírást. A nő egyik ismerősét vette rá arra, hogy induljon a választásokon. A jelölt ezután megkapta az egymilliós kampánytámogatást egy csak erre felhasználható, névre szóló bankkártyán.

A kecskeméti férfi ezt a kártyát és a PIN-kódját egyből elkérte a nőtől, azzal az ígérettel, hogy majd ő intézi a költéseket, hozza a számlákat a választások után, minden szabályos lesz, de ehelyett éttermekben, plázákban és benzinkutakon költött a pénzből, 700 ezer forintot pedig elutalt róla.

Először a jelöltként induló nő került bajba, rajta keresték a hatóságok a pénz költését igazoló számlákat, amiket nem tudott bemutatni. A Magyar Államkincstár az elköltött támogatás duplájának visszafizetésére kötelezte a nőt, ekkor derült ki a bűncselekmény, a veszprémi ügyészség a 48 éves kecskeméti férfi ellen költségvetési csalás miatt emelt vádat.