A Fidesz és az MSZP megint összefogott Zuglóban

2016.04.29. 00:13
Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere szerint megakadályozta, hogy az önkormányzat támogassa a Liget Budapest beruházást, míg az MSZP és Fidesz helyi frakciója szerint arról hoztak határozatot csütörtökön, hogy bizonyos feltételekkel, de támogassák azt.

Karácsony Gergely polgármester a határozat bevezetőjére hivatkozva azt állítja, hogy csak arról döntöttek, hogy tárgyaljanak a kiemelt állami beruházásért felelős Városliget Zrt.-vel tárgyaljanak. Mint azt Karácsony a Facebook-oldalán is írja, „a tárgyalásra mindig is nyitott volt a zuglóiak és a Városliget érdekében.” Karácsony azt értékeli sikerként, hogy kikerült a határozat szövegéből, hogy Zugló támogatja a Liget projektet.

A Fidesz kerületi frakció viszont a határozat egy későbbi pontjára hivatkozik. Eszerint arról döntöttek, hogy „a testület folyamatosan tájékozódva, a megfelelő információk birtokában támogatja a Városligetnek, mint kiemelt közparknak a megújítását.” A helyi Fidesz szerint Karácsony direkt félreértelmezi a döntést.

13083349 1139987772710987 2500946562676151904 n
Fotó: Fidesz Zugló / Facebook

Az MSZP meg azt mondja, hogy csak a feltételeik teljesítése után adhat zöld utat Zugló a Városliget átépítésének. Az egyik kikötésük szerint a terület építési szabályzatához kell tartania magát a kivitelezőnek. Viszont ez igazából nem jelent semmit: ebben a Városligetbe tervezett múzeumok megépítése már szerepel, az ehhez szükséges több száz fa kivágásával együtt, emlékeztet a 444.

Legutóbb egy hete szavazott a zuglói önkormányzat a kiemelt állami beruházásról. Akkor a Fidesz-KDNP és az MSZP-Összefogás Zuglóért képviselői összezártak a PM, az LMP, a Jobbik és a Civil Zugló politikusai előtt. Majdnem kétharmados többséggel hoztak határozatot a Liget Budapest támogatásáról. Arra kötelezték volna Karácsonyt, hogy május 31-ig kössön együttműködési megállapodást a társasággal.

Ezt vétózta meg a polgármester, mivel az szerinte szembe megy a baloldali összefogás pártjainak választási ígéreteivel, így e hét csütörtökre kért új szavazást. és most annyit sikerült elérnie, hogy kikerült a szövegből az a fordulat, hogy Zugló egyértelműen támogatja a projektet.

Az ülést a Ligetvédők nevű aktivistacsoport riasztóval zavarta meg, eredmény nélkül. Az új határozatot elfogadták a fideszes és MSZP-s szavaztokkal, Szabó Rebeka PM-es polgármester viszont nemmel szavazott.