Gyurcsány Ferenc: Inkább maradok tisztességes és szegény

2016.05.01. 12:47 Módosítva: 2016.05.01. 13:46
Elmaradt ugyan a DK majálisa, de Gyurcsány Ferencnek sikerült nagyot gurítani az idén május elsején. A vagyonosodása miatt sokszor támadott politikus kijelentette, hogy azért fújta le a majálist, mert háromszorosára nőtt a területbér, márpedig a pártnak nincs pénze. Inkább marad szegény, mint hogy más pénzéből urizáljon.

Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni.

Ez a bölcs mondás annak a Gyurcsány Ferencnek a száját hagyta el a mostani majálison, akit a Fidesz tizensok éve épp a vagyonosodása és a cégeiből származó százmilliók miatt támad. A DK elnöke azért beszélt a szegénységről, mert a DK nem dúskál a pénzben, Gyurcsány szerint most per pillanat épp 13-14 milliós az adósság, így nem engedhette meg magának, hogy majálist rendezzen, és erre költsön másfél-két millió forintot.


A főváros háromszorosára emelte a területbérleti díjat, így a DK inkább lefújta a városligeti rendezvényét ezen a május elsején. Ez egész pontosan azt jelentette, hogy nem volt DK-s kézműves-foglalkozás, arcfestés vagy Farkasházy-kabaré egy DK-s színpadon. A gyújtó hangú Gyurcsány Ferenc-beszéd azonban nem maradt el.

A volt miniszterelnök sajnálkozott amiatt, hogy nem tudnak szórakoztató műsorokat összehozni, de a DK-s szimpatizánsoknak is tudomásul kell venni, hogy nincs pénz.

Inkább maradok tisztességes és szegény, mint hogy urizáljak más pénzéből vagy lopott közpénzből.

A sajtótájékoztatón résztvevő kíváncsi DK-sok, úgy tűnt, megbocsátották a dolgot, és egyetértettek a döntéssel. Gyurcsány azért röviden elmondta, milyen beszédet mondott volna, ha nem marad el a majális, és összetákolják a DK-színpadot.


A DK elnöke új Munka törvénykönyvét sürgetett. Szerinte a következő kormánynak olyan új törvénykönyvet kell alkotni, amely "erősíti a munkavállalók képviseltét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot".

Gyurcsány nem felejtett el kicsit odaszúrni az MSZP-nek, illetve a szocialisták fizetésemelés-kampányának. Szerinte valóban van szükség béremelésre, de a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Emlékeztetett a DK Sokak Magyarországa című programjára, amely szerint a következő 5-10 évben a béreket az inflációt meghaladóan 5-6 százalékkal kell növelni.

Gyurcsány végül egy mondatban összefoglalta a terveit:

A DK szociális piacgazdaságot akar.

Baloldalinak lenni azt jelenti, hogy "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződés kell, védeni kell a gyengét.