A Klik nevet is eltörlik, menedzserek veszik át a hatalmat az oktatásban

MZS hev-2279
2016.05.03. 14:47
Hatalmas átalakításokra készül a kormány az oktatásban. Az önkormányzatoktól elveszik az összes iskolát, és az intézményeket úgynevezett menedzsmentközpontok alá szervezik. Az országos mamutszervezet helyett 60-70 kisebb, önálló költségvetéssel rendelkező egység jön létre, és az iskolaigazgatók is nagyobb pénzügyi mozgásteret kapnak. A Kliket annyira átalakítják, hogy a nevét is megszüntetik.

Nem kérdés most már, hogy a tanárok tüntetései és sztrájkjai cselekvésre sarkallták a kormányt. Olyan alapvető változások következnek az oktatásban, amelyek legalább ugyanúgy fogják érinteni az iskolákat, igazgatókat, tanárokat, diákokat, mint a Hoffmann Rózsa idején levezényelt átalakítások.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón elárult néhány részletet arról, mire készülnek. Döntés még nem született, a kormány csak múlt héten kezdte el tárgyalni a Palkovics László államtitkár által készített koncepciót. A legfontosabb, leglátványosabb változások:

  • új alaptanterv lesz 2018-tól;
  • a Klik megszűnik a jelenlegi formájában;
  • az önkormányzatok által működtetett iskolákat pedig teljesen államosítják.

Nézzük egyenként, mit sikerült megtudnunk a tervezett átalakításról.

1. Tanterv: 10 helyett 30 százalékos mozgástér

Jövő év végére a minisztérium a szakértőkkel teljesen új Nemzeti alaptantervet (NAT) készít. Már maga a terv is teljes beismerése annak, hogy a Hoffmann Rózsa-féle NAT megbukott. Ezt 2012-ben fogadta el az Orbán-kormány, pedig több tanár és oktatási szakértő jelezte, hogy túl sok számonkérendő tartalom került a tantervbe, és a kerettantervekkel együtt kevés, egész pontosan maximum 10 százalékos mozgásteret enged csak a tanároknak, iskoláknak.

Palkovics László egy múlt heti háttérbeszélgetésen jelezte, hogy más koncepcióval épül fel az új tanterv.

Első körben egy „nemzeti minimumot” határoznak meg: ez lehet például az a tudásanyag, ami a sikeres érettségihez kell.

Ha az iskola nem akar, nem kellene ennél többet tanítani, de ha úgy döntenek, akkor lehet pluszismereteket átadni.

Palkovics tisztában van azzal, hogy a mostani tantervtől 90 százalékban nem lehet eltérni, de „térjünk el mégis”, szerinte  a mozgástér a jelenlegi 10 százalékról 30 százalékra nőhet. Az új tanterv felmenő rendszerben 2018-ban lépne életbe.

2. Minden az államé, az önkormányzatok csak nézhetnek

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 2013-tól vette át az összes önkormányzati iskola fenntartását, és több ezer – főleg falusi kis iskola – működtetését. Jelenleg azonban több mint 500 iskolát még önkormányzatok működtetnek, ezt hívjuk „vegyes rendszernek”, és ezeken a helyeken nagy feszültséget okoz az együttműködés a fenntartó Klikkel. 

Egy megtörtént példa a feszültségre: egy iskolában a Klik digitális táblát szerelt a falra, és ekkor tört ki a vita, hogy vajon kinek kell lefesteni a falat – a fenntartónak vagy a működtetőnek.

Ennek a vegyes rendszernek vet véget a kormány, és teljesen átveszi az iskolák működtetését, várhatóan 2017 januárjától.

Eredetileg 2012-ben is ez lett volna a terv. Ám akkor hatékonyan lobbiztak a fideszes polgármesterek, akik féltették a helyi vagyont, az iskoláikat (jó néhány, főleg fővárosi önkormányzat 100 milliókat költött az intézményeire), és tartottak attól, hogy politikai kockázattal jár, ha teljesen elveszítik a befolyásukat az iskolákban. Az Emmi úgy kalkulál, most nem lesz ekkora erejük a polgármestereknek, és az elmúlt években ők is meggyőződhettek arról, hogy nem működik a vegyes rendszer. Az mindenesetre biztos, hogy kompenzációt egyetlen önkormányzat sem kap az államosítás miatt.

3. Jönnek a menedzsmentközpontok

A tiltakozó tanárok egyik emblematikus követelése volt a Klik megszüntetése. A szakszervezetek úgy gondolták, hogy lazuljon az állami felügyelet, és az önkormányzatoknak engedjenek nagyobb teret, de mint látjuk, pont a másik irányba halad a történet. 

A Klik viszont ebben a formájában biztosan megszűnik. 

Egy központi szervezet megmarad, ám a tényleges fenntartást nagyjából 60 kisebb szervezeti egység végzi majd. Palkovics László egy interjúban azt mondta, a mostani 198 helyett 57 tankerületet terveznek. Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője egy háttérbeszélgetésen viszont kerülte az elmúlt évek miatt rosszul csengő tankerület kifejezést, ehelyett „menedzsmentközpontoknak” nevezte, ám ez még nem a végleges név.

Annyit viszont lehet tudni ezekről a menedzsmentközpontokról, hogy 60-80 iskola tartozik majd egy központhoz, amelynek élén egy menedzserszemléletű vezető dönt majd mindenről. A menedzsmentközpontoknak önálló költségvetése lesz, önálló pénzügyese, HR-ese, vagyis valójában ez az egység fogja végezni a fenntartással kapcsolatos feladatokat – nem pedig egy országos mamutszervezet. Olyasmi lesz ez, mint a mostani szakképzési centrum – azzal a különbséggel, hogy az iskolák nem olvadnak bele a menedzsmentközpontokba, megmaradnak önálló jogi személyek. Csupán létrehoznak egy őket szolgáló menedzsmentet köréjük.

Nem a Klik feldarabolását tervezi tehát a kormány. A minisztériumban többen azt is mondták, hogy

a szervezet nevét is elveszíti, és egy méltóbb dologra ragasztják rá a Klebelsberg nevet. 

Vita még arról van, hogy milyen jogosultságai legyenek a központoknak és milyen mozgástere maradjon egy iskolaigazgatónak. Kérdés például, ki döntsön egy új tanár felvételéről. A tervek szerint az igazgató választhatja ki az új tanárt, de az ehhez tartozó forrásról, tehát a fizetéséről egyeztetni kell a központ menedzserével.

Pölöskei Gáborné tervei szerint minden központ úgy tervezi majd a költségvetését, hogy párhuzamosan a központ vezetője, illetve az iskolák is megtervezik a kiadásokat (és az esetleges bevételeket), és ebből alakítják majd ki a végleges büdzsét. A tervek szerint

az igazgatóknak lesz egy önálló keretük, hogy ne kelljen minden égőcseréért a központba szaladni.

És lesz az iskolai költségvetésben egy „szakmai-dologi” tétel, amelyből a tanórákhoz szükséges eszközöket szerezhetik be. Tehát például a technikaórához a gyurmát, életvitel-órai főzéshez a salátát.

A Klik átalakításáról, a menedzsmentközpontok létrehozásáról még nincs ugyanakkor végleges döntés: hatféle modell készült. Az átalakítások július 1-jétől várhatóak, az új modell 2017. januártól működhet.  • Tippek
  • Hírek