Andy Vajna kormánybiztos: Politikailag teljesen független vagyok

2016.05.05. 07:02

A TV2-ről, más cégeiről, a kaszinóiról, a Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz fűződő viszonyáról és a mostani terveiről is sok mindent elárult Andy Vajna a Figyelőnek adott terjedelmes interjújában. 

A TV2 független a politikától

Az üzletember, a TV2 tulajdonosa hosszan ecsetelte, mi is történt az elmúlt időszakban a csatornánál. Mivel aktívan részt vesz a tévé irányításában,

a stratégiaalkotásban erősen benne vagyok,

pontos képe van a helyzetről. A sok kritikát támadást azzal intézte el, hogy "mindig vannak tiltakozások, amikor egy új rendszer jön létre". Szerinte az első hónapok eredményei Dirk Gerkens vezérigazgatót igazolják. Vele kifejezetten jó a kapcsolata, együtt szivaroznak, focimeccsekre járnak.

Vajna kijelentette, hogy a politikai elfogultsággal támadott hírműsorokért kizárólag Kökény-Szalai Vivien felel. De mint mondta, a politika nem szól bele a műsorkészítésbe, ahogy ezt a Filmalapnál sem engedi. Vajna annyira bizonygatta, hogy a politikának semmi köze a TV2-höz, hogy a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos ezt találta mondani:

Politikailag teljesen független vagyok.

Vajna szerint sokkal bulvárosabb lesz a Tények, mint ami idáig volt. A kérdésre pedig, hogy a 2018-as választások idején nem kanyarodnak-e vissza a politikához, sejtelmesen válaszolt: "közéleti témákkal mindig is foglalkozott a Tények, ez ezután is így lesz. Meglátjuk majd, hogy szerintünk hol az igazság".

Rogán és Habony is jó barát

Vajna kormánybiztos elhatárolódása a politikától már csak azért is érdekes, mert pár sorral lejjebb a fideszesekhez fűződő viszonyáról beszél. Rogán Antal miniszterrel például barátinak gondolja a kapcsolatát, de erről Rogánt is meg kell kérdezni. Így tehát nem probléma, ha Rogán Antal alatt dolgozik kormánybiztosként. Amúgy pedig sosem volt titkársága, csak egy, a Filmalap által fizetett titkára és sofőrje.

Habony Árpád szintén a barátja, kölcsön is adott neki 150 ezer dollárt, de arról nem kívánt beszélni, hogy Habony visszaadta-e, "ez az én privát dolgom". Vajna azt is kijelentette, hogy a pletykák ellenére Habonynak semmi köze a TV2-höz, "én még nem találkoztam vele a Róna utcában".

Rádió, kaszinó, pince

Andy Vajna többi érdekeltségéről, elfoglaltságáról is megtudhatunk pár dolgot:

  • Nincs offshore-cége, mivel megvált karib-tengeri érdekeltségétől.
  • Nemrég megkapta az engedélyt a sugárzásra a rádiója, a DJ FM, május végére be is indul. "Egy friss hangvételű, fiataloknak szóló rádió lesz." Az a cél, hogy ez legyen a leghallgatottabb rádió Budapesten.
  • Tagadta, hogy a médiabirodalma építésére kapta meg a kormánytól a fővárosi kaszinómonopólium profitját. Pedig a TV2-re fordította a profitot.
  • Még az idén elindul az online kaszinója is, "folyamatosan kötjük a szerződéseket a partnerekkel".
  • Elképzelhető, hogy hamarosan pincét vásárol Tokajban. "Lementünk, megnéztük, megkóstoltuk a borokat. Tárgyalunk, aztán vagy megállapodunk, vagy nem."
  • A tempót pedig bírja. A lábműtétjéről szóló hír fel volt fújva, "volt egy kis sebem, ami nem akart begyógyulni, de most már rendben van".


  • Bérelnék
  • Bankszámla