A kormány eltüntette az internetről az elmúltnyolcév elszámoltatásának nyomait

2016.05.05. 12:22 Módosítva: 2016.05.05. 15:31

Váratlanul eltűnt az internetről az elszamoltatas.kormany.hu. Budai Gyula egy 2010 decemberében keletkezett jelentését kerestem, amikor azzal a szomorú látvánnyal szembesültem, hogy nem elérhető a keresett dokumentum, de az egész oldal sem. 

A web.archive márciusban archiválta utoljára a kormány elszámoltatási aloldalát, a dokumentumot februárban még gond nélkül el tudtam érni. Aztán történt valami, ami miatt 

legalább egy hónapja nem üzemel az oldal.

Az elszamoltatas.kormany.hu olyannyira eltűnt, hogy az „elszámoltatás” + „kormány” keresésre a Google hatodik oldaláig nem jön be találat, ami erre az oldalra mutatna. Nem néztem tovább, de mindegy is, mert ha egy oldal csak átmenetileg válik elérhetetlenné, akkor a Google keresőmotorjában még ugyanúgy az első találatok között jön elő, ha fontos. 

A kormany.hu aloldalaként az elszamoltatas.kormany.hu pedig kiemelten figyelt oldal, ami csak akkor tűnik el ennyire a Google-ből, ha a kereső úgy érzékeli, hogy ez az oldal nem átmenetileg elérhetetlen, hanem gyakorlatilag már nem létezik – mondta kérdésemre az Index techrovatának egyik állandó szakértője. 

De mi történhetett? 

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de leginkább két opció tűnik valószínűnek:

  1. Az oldalt az üzemeltetői szándékosan törölték.
  2. Az elszamoltatas.kormany.hu másik szerverről működik, mint a most épp zavartalanul működő kormany.hu. Az aloldal szervere leállt, és nem vette észre senki.

Csütörtök 10:33-kor megkérdeztük a Miniszterelnökséget és a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy miért nem elérhető az oldal. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket. 

Update 15:26: Kérdéseinkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ a következőt válaszolta: 

"A kormányzati weboldal üzemeltetése 2016 márciusában a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH) a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-hez került át. Az átálláskor a kormany.hu aloldalait felülvizsgáltuk és a megközelítőleg 200 aloldal közül (számuk folyamatosan változik) 47 archiválásra került. Az elszamoltatas.kormany.hu aloldal is ezek közé tartozik, hiszen Budai Gyula már 2012 óta nem tölti be az elszámoltatásért felelős kormánybiztosi tisztséget."

Bukott elszámoltatás

A Fidesz a 2010-es választások előtti kampányban úton-útfélen a szocialisták elszámoltatásáról beszélt, hiszen a Gyurcsány–Bajnai-tandem tönkretette és szétlopta az országot, és nem úszhatják meg következmények nélkül.

Budai Gyula 2010-től 2012-ig volt elszámoltatási kormánybiztos. Menesztése után nem töltötte be más a feladatot, tehát hivatalosan a kormány már négy éve lezárta az „elmúltnyolcév” elszámoltatását. 

Óriásplakátokon hirdették anno
Óriásplakátokon hirdették anno

Budai több mint ezer jelentést készített, ennek töredéke jutott el bíróságig, ahol általában felmentették a vádlottakat. 2012 augusztusában azt írtuk, hogy egyetlen általa vizsgált ügyben sem született ítélet. Fontos azért kiemelni, hogy az igazságszolgáltatás elvileg a kormányzástól függetlenül működő hatalmi ág.