Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Török Gábor szerint üzleti-hatalmi versengés a Matolcsy-botrány

2016.05.05. 00:46

Fidesz-közeli erők tartják napirenden a Matolcsy-botrányt? - kérdezi címében a Heti Válasz a legfrissebb számában. A Matolcsy-botrány 260 milliárd forint elköltéséről szól akár napirenden tartják, akár nem, a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül juttatott milliárdokról szóló hírek azonban a lapnak nyilatkozó Török Gábor szerint nincsenek ellenére néhány kormányközeli csoportnak. Ezek a gazdasági és politikai körök érdekeltek abban, ha „nagyobb figyelem irányul arra, miképpen építgeti a hátországát Matolcsy, miként szerez egyre nagyobb befolyást. Ahogy az sincs ellenükre, ha a háttérfolyamatok nyilvánosságra kerülése miatt az elnök veszít erejéből”.

Kinek van igaza?

  • 1630
    Ennél bonyolultabb a világ
  • 801
    Nem tudnám megmondani

Török szerint „amit a színfalak előtt látunk, nem pusztán a klasszikus kormány–ellenzék-szembenállás következménye, hanem a mélyben zajló üzleti-hatalmi versengésé is”. És mivel érdekeltek, Matolcsy gyengülésében, ez szerinte azt is jelenti, hogy „napirenden tudják tartani ezt az ügyet – akkor is, ha az ellenzék impotenciája miatt már rég lekerülne onnan”. 

Adódik a kérdés, hogy melyik oldalra áll ebben a helyzetben Orbán Viktor miniszterelnök. Mráz Ágoston elemző szerint Orbán Viktor a  Schmitt-botrány idején úgy fogalmazott, hogy „a köztársasági elnök személye az alaptörvény értelmében sérthetetlen, most pedig azt mondja a Fidesz, hogy a kormány és az MNB között betonfal van, és a jegybank független.” Mráz elemző erre azt mondja, hogy mindkét mondat a szuverén szereppel együtt járó felelősséget hangsúlyozza; és „ha akarom, úgy is fordíthatom: mindenki álljon jót magáért és a tetteiért”.

A teljes interjút a lap csütörtöktől kapható számában olvashatja.