Csak az a biztos, hogy tornázó lányokat bámultak

2016.05.05. 17:15

„Az intézmény testnevelő csarnokában kézilabdázó lányokat molesztáltak, illetve zaklattak az itt elhelyezett illegális bevándorlók. Majd az ügyeletes tiszt felszólítása után sem hagyták ezt abba. A rendőrség jelentése szerint betörték az ablakokat” – mondta el Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai körmendi eseményekről.

Arról is beszélt, hogy a rendőrségnek intézkednie kellett, miután az ügyeletes tiszt figyelmeztetésére nem mentek el a migránsok. Lázár közölte, Orbán Viktor arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a helyi önkormányzat bevonásával találjon megoldást a helyzetre.

Lázár és a kormány valószínűleg az atv.hu szerdai beszámolójából tájékozódott a körmendi helyzetről. Ez viszont annyira pontatlan volt, hogy a Vas megyei Rendőr-főkapitány, Tiborcz János rendkívüli sajtótájékoztatón és közleményben cáfolta annak állításait:

  • Az incidens nem a tornateremben történt, hanem azon kívül.
  • Nem történt tettlegesség a helyszínen, a lányokat a migránsok egy csoportja megbámulta, fizikailag senkit sem bántalmaztak.
  • Nem tudni arról, hogy az ablakot berúgták. Senki sem látta hogyan történt az eset. Mivel az ablakok eleve repedtek voltak, az sem biztos, hogy azok rongálás miatt törtek be.
  • Nem kellett senkit, sehonnan kimenekíteni.

A Körmendi Rendőrkapitányság rongálás szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az viszont mindentől függetlenül vitán felül áll, hogy egyetlen nővel szemben sem tisztességes, ha csoportosan megbámulják vagy megjegyzéseket tesznek rá. Nem számít, hogy migránsokról vagy magyar állampolgárokról legyen szó.

A rendőrség által hangulatkeltőnek nevezett írást az Atv.hu cikkünk megjelenéséig nem frissítette.

Újra nő a Magyarországra érkező migránsok száma

Körmenden múlt csütörtökön nyitották meg újra az ideiglenes befogadóállomást, mert a kormány szerint „fokozódik az országra nehezedő migrációs nyomás.” A tábort a helyi rendészeti szakközépiskola mellett, a Tesco és a helyi sportcsarnok közötti területen állították fel. 

Fokozódó migrációs nyomás valóban van: hiába a déli határokra felhúzott kerítések, egyre több menedékkérő érkezik Magyarországra az év eleje óta. Idén közel 12 ezren nyújtottak be menedékjogi kérelmet, naponta átlagosan kétszázan regisztrálnak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainál. Jelenleg körülbelül 1800-1850 embert helyeztek el a meglévő befogadóállomásokon, ami leterheli a mintegy 1000 férőhelyes rendszert.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy újranyitja Körmenden és Szentgotthárdon az ideiglenes táborokat. Csak erről éppen a helyieket felejtették el megkérdezni. Bebes István fideszes polgármester február végén egy rendkívüli képviselőtestületi ülésen jelentette be, hogy ismét megnyitják a tavaly kiürített és lezárt körmendi ideiglenes befogadóállomást. Mivel a tábor nyílt, az ott regisztrált migránsok szabadon járhatnak a városban.

A helyiek megnyugtatására Bebes István azt kérte, hogy fejlesszék, erősítsék meg a város köztéri kamerarendszerét. Elővigyázatosságból a rendőrség több járőrt vezényelt ki Körmendre. A körmendiek saját hatáskörben is intézkedni kezdtek: a Blikk arról értesült, hogy egyre többen vesznek önvédelmi gázsprayt.

Jönnek és továbbállnak

A kormányt a körmendi és a szentgotthárdi táborok miatt már többször is azzal vádolták, hogy azokat direkt az osztrák határhoz közel létesítették, így onnan azonnal Ausztriába távozhatnak a migránsok. Míg a nyugat.hu beszámolója szerint a múlt csütörtöki körmendi lakossági fórumon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és rendőrség illetékesei nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy miért az ország nyugati határán nyitják a befogadóállomásokat, addig Lázár János ezt határozottan cáfolta a csütörtöki kormányinfón.

„A szempont az volt, hogy az adott városban legyen állami ingatlan, amely szükség esetén zárható és ellenőrizhető. Körmend esetében a fő szempont az volt, hogy ott rendészeti szakközépiskola van” – magyarázta meg a kormány döntését.

A körmendi iskola betört ablaka.
A körmendi iskola betört ablaka.
Fotó: Police.hu

A magyarázkodás alapját az adja, hogy a magyar hatóságok 12 ezer menedékjogi kérelmet regisztráltak 2016-ban, de ki szinte senkit sem toloncoltak, míg a befogadótáborokban nagyjából 1800-an vannak jelenleg. Márciusban a rendőrség azt közölte velünk, hogy az év első 3 hónapjában összesen 50 embert tudtak átadni Szerbiának. Ezek többsége ráadásul nem is a legnagyobb menekültkibocsátó országokból érkezett: 9 albán, 14 koszovói, 1 macedón, 13 szerb, 10 török, 1 Comore-szigeteki, 1 tunéziai és 1 ismeretlen állampolgárú személyt vettek át tőlünk.

A legtöbb menekültjogi eljárás azzal zárul le, hogy a kérvényező ismeretlen helyre távozik. Valószínűleg a kérelmük beadása után továbbindultak nyugatra. Ezt viszont azért tehetik meg, mert a legtöbb befogadóállomás nem őrzött, így a Körmendi sem az.

Az osztrákok is felkészültek arra, hogy a migránsok újra Magyarország felől léphetnek be Ausztriába: márciusban arról döntöttek, hogy kerítést építenek a magyar határra és fokozzák a rendőri jelenlétet.