Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Egy nap után rájöttek, hogy Kövér nem tartja halálos veszélynek az internetet

2016.05.06. 13:35

Csütörtökön a legtöbb lap, így az Index is megírta, hogy Kövér László házelnök szerint az internet és a média „új totalitarizmusa” halálos veszélyt jelent a demokráciára, valamint a keresztény és konzervatív értékekre nézve. Az erről szóló MTI-hír csütörtökön 11 óra 22 perckor jelent meg.

Az MTI pénteken 13 óra 17 perckor hibaigazítást közölt az ügyben, és azt írták:

tévesen közöltük, hogy Kövér László az internetet halálos veszélyként említette volna.

„Valójában azokról a különböző gazdasági érdekcsoportokról beszélt, amelyek a demokratikus kormányoknak diktálhatnak” – írta az MTI, amely most újra lehozta – immár javítva – a magyar házelnök Gosc Niedzielny című lengyel katolikus hetilapnak adott interjújának összefoglalóját.

A javított kiadásban Kövér gondolata az internetről, illetve a gazdasági érdekcsoportok jelentette veszélyről így hangzik az MTI szerint – ezt most az esetleges újabb hibaigazításig teljes terjedelmében közöljük. 

Annak kapcsán, hogy Lengyelországban és Magyarországon is nagy feszültséget okozott az internet beszabályozásának kísérlete, a lap feltette azt a kérdést, hogy milyen mélyen avatkozhat be az állam a polgárok szabadság-szférájába? Válaszában az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy "nem létezik korlátlan szabadság, mert ez előbb-utóbb önmaga ellentétébe fordul", ezért "egyensúlyt kell keresnünk mindannyiunk biztonsága és az egyén szabadsága között". Rámutatott, hogy ebben a diskurzusban részt vesznek "hatalmas nemzetközi konzorciumok és tőkecsoportok, amelyek minden ellenőrzést nélkülözve működnek".

"Ha nem a nép által választott kormányok döntenek azon programok, értékek alapján, amelyeket a választási kampányban bemutatnak, hanem különböző gazdasági érdekcsoportok diktálhatnak a demokratikus kormányoknak Görögországtól Magyarországon, Lengyelországon át egészen az Egyesült Államokig, akkor a világ egy teljesen új korszakba lép" - mondta.

Kövér László szerint mindez "halálos veszélyt" jelent a demokráciára. "A szemünk láttára születik egy új totalitarizmus, amely másként épül fel, mint a kommunizmus vagy a nácizmus. (...) Nem ejt erőszakot a testünkön, hanem az elménket dominálja, kívánságokat, divatot, szükségletet kreál" - tette hozzá, megjegyezve, hogy amit Hollywood propagál, az "nem a keresztény vagy konzervatív értékek világa".