Felfüggesztett börtönre ítélték Gyömrő polgármesterét, de nem mond le

2016.05.06. 09:49

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét - írta a Magyar Nemzet. A bíróság hangsúlyozta, hogy a vádlott előzetes mentesítést nem kapott.

Gyenes a hetedrendű vádlott volt a kecskeméti számlagyárügyként elhíresült perben. A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor kapta, hét év szabadságvesztés, hét év közügyektől eltiltás a büntetése. 

A vád szerint Zs. Tibor társaival együtt cégeket alapított, és ezeknek felhasználásával "számlagyárat" hoztak létre, amely fiktív számlákat állított ki gazdasági szervezetek részére. 

A lap kereste Gyenes Leventét, de nem érte el. Helyette Hauser Antal, Gyömrő kommunikációs referense azt mondta, várják a jogerős ítéletet, addig nem lépnek semmit. "A polgármesternek a hatályos előírásoknak megfelelően az ítélet kézhezvételétől három napja van, hogy értesítse a képviselő-testületet, és ez idő alatt azt is eldöntheti, hogy lemond-e, avagy sem" – mondta Hauser Antal.

Az önkormányzati törvény a méltatlansági esetek közé sorolja, ha a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya. A méltatlansági eljárást bárki kezdeményezheti, de kizárólag a képviselő-testület szüntetheti meg a polgármester megbízatását. 

A Jobbiknak, akárcsak a Fidesznek és egy egyesületnek, egy-egy képviselője van a 12 tagú testületben, míg a Gyömrő 2000 Körnek, amelynek színeiben Gyenes Levente polgármester lett, vele együtt kilenc.

Gyömrőn sokan szeretik a polgármestert, 2014-ben demonstrációt is tartottak mellette.

Lehet, hogy gazember, de attól még jó polgármester!