Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Hatalmasat ment Facebookon a nagykovácsi önkormányzat

2016.05.08. 21:26

Kocsis Máté, fekete öves Facebook-kommunikátor megnyalja majd mind a tíz ujját, ha meglátja, mibe kezdett a nagykovácsi önkormányzat a Facebookon. Először saját lakosainak mentek neki némi sugallgatással, majd, amikor nem tetszett nekik, hogy a nagykovácsiak nem kaphatók a dologra, törölték posztjukat, mondván, minősíthetetlenek a hozzászólások. Pedig dehogy voltak azok.

Jó ideje tiltakozik a nagyközség lakóinak egy nagy része a település központjába tervezett CBA-hoz köthető óriásberuházás (üzletközpont, irodaház) ellen: a falusias nagyközségben egy óvoda, bölcsőde és templom háromszögébe járnának az áruszállító kamionok, az autók a bölcsőde udvara mellett parkolnának. A Civilek Nagykovácsiért Egyesület összegyűjtött kb. 1400 aláírást az építkezés ellen, majd most szombaton egy kisebb demonstrációt is szerveztek, aminek végén az önkormányzatnak szerették volna átadni petíciójukat és az aláírásokat.

Az önkormányzatnál sajnos szombaton nem volt senki, aki ráért volna átvenni a lakók petícióját, de vasárnapra összekapták magukat, és egy jól irányzott Facebook-poszttal mentek neki a tiltakozóknak.

nagykovácsi1

Találtak ugyanis két posztot: egy lelkes helyi posztolta be két nem nagykovácsihoz köthető csoportba (Nem vásárolunk a CBA-ban!) a szombati tüntetés meghívóját, hogy aki úgy gondolja, menjen el rá. (volt is rajtuk összesen két komment) Így fel is teszik a nagy kérdést: na, vajon miért voltak annyian azon a tüntetésen?

Amivel azt sugallja az önkormányzat, hogy azért, mert a részvevők nagy része nem is volt helyi lakos.
 

A önkormányzat posztjának összes kommentje, és megosztása arról szólt, hogy milyen felháborító az önkormányzat kommunikációja, hogy egészen elképesztő, hogy saját lakóinak megy neki: „sírnivalóan szánalmas" - foglalja össze egyikük. A tüntetők pedig azt írták, arcról ismerték egymást szombaton.

nagykovácsi3

Valaki azt írta, az 1400 aláíró mind helyi, az önkormányzat pedig erre is rátromfolt:

ez holnap kiderül. 

A civil egyesület azt mondja, az aláírók mind helyeik: olyanok, akik ott élnek, vagy tulajdonuk van a településen. A kommentelők pedig jelezték, biztosak abban, hogy az 1400 aláírásból talál majd egy-két hibásat az önkormányzat, és azt fogja hangosan lobogtatni. (A mai posztjukból ez szinte borítékolható.)

nagykovácsi4

Én itt tartottam a cikk megírása közben, amikor néhány perc szünet után visszanéztem az önkormányzat Facebook-oldalára, de meglepetésre, a poszt már nem volt ott. Csak egy annak eltávolítását magyarázó poszt. Amiben azt írták „mivel egy bejegyzéshez minősíthetetlen hozzászólások érkeztek, így a bejegyzés törölve lett".

Hát, visszapörgetve ebben a cikkben a nagykovácsiak kommentjeit, döntsék el, tényleg azok voltak-e a hozzászólások, vagy inkább éppen arra mutattak rá, mennyire csúszott félre az önkormányzat posztja, hogy milyen szinten fordította az önkormányzat ellen a nagykovácsiakat. Nehezen tudom elképzelni, hogy abban az öt percben, amíg nem voltam gép előtt elözönlötték a posztot a durva anyázós, gyűlöletkeltő kommentek. Ráadásul bőven elég lenne abban az esetben is csak azokat eltávolítani.

Ahogy azt korábban megírtuk, a tervezett üzletközpontot a békére és nyugalomra vágyó helyiek legalább annyira nem akarják, mint a megélhetésüket féltő kisboltosok. A korábban a beruházás ellen kampányoló, majd megválasztása óta mégis a pláza megépítése mellé álló, Fidesz által támogatott polgármester többször nyilatkozta, hogy a terület magántulajdonban van, így az azon történő beruházásba az önkormányzatnak nincs beleszólása. Ha megpróbálná megakadályozni a beruházást, hosszú pereskedés elébe nézhetne. Ráadásul a sokak által féltett falusias jelleget már rég elkezdte elveszíteni Nagykovácsi a nagyszámú betelepüléssel.

A polgármester tavaly az Indexnek úgy nyilatkozott, a tiltakozók egy szűk kis csoport, akik éppen a tervezett beruházás közvetlen közelében laknak, de a tiltakozó civil egyesület által közreadott térképből kiderül: akik névvel, lakcímmel aláírták a tiltakozást gyakorlatilag egyenletesen oszlanak el a településen.

Március 26-án egy zárt ülésen döntött a képviselő-testület arról, hogy az önkormányzat úgy fog majd átköltözni a megépült új üzletközpontba, hogy havi 800 ezer forintot fog fizetni a beruházónak tíz éven át bérleti díjként, amit az iparűzési adóból fedeznek majd.

Egy kis matematikai érdekességet az egész beruházással, és a tiltakozással kapcsolatban: az 5100-5200 választópolgárral bíró Nagykovácsi mostani polgármestere a 2014-es választáson (ahol a beruházás ellenzésével kampányolt) nagyjából 1200 szavazatot kapott, vagyis kevesebbet, mint amennyien most aláírták a beruházást ellenző petíciót.