Reagált az ELTE HÖK a biztonsági őrök pénteki diákverésére

2016.05.09. 12:07
Az ELTE szerint a tavalyi gólyatábori erőszakról nem tehetett a szervező cég, ezért kérték fel most is őket egy zenés rendezvény lebonyolítására. Azok egyébként is külsős céget bíztak meg a biztonsági feladatokkal: az egyetemistát, vagy egyetemistákat annak a cégnek az emberei verték meg pénteken. A katasztrófavédelem pedig csak a rutinellenőrzés miatt volt kint a Lágymányosi Eötvös Napokon.

Ahogy azt szombaton megírtuk, egyetemistákat vertek meg biztonságiak az ELTE egyik buliján múlt pénteken.  Az ötnapos Lágymányosi Eötvös Napokon (LEN) szombat éjszaka az egyik sátor előtt az egyik résztvevő lány beszámolója szerint a biztonsági őrök leütötték a barátját, majd miután a földön feküdt még többször belerúgtak, megütötték, ahogy többször durván megütötték egy másik velük lévő ismerősüket is, végül őt is megütötték úgy, hogy a földre esett.

Egyetemistákat vertek a biztonságiak

A rendőrség kérdéseinkre egy ember bántalmazását erősítette meg, és azt  írták, a történtek vizsgálatára feljelentés kiegészítést rendeltek el. Az ELTE hétvégén csak annyit írt, hogy vizsgálatot rendeltek el. A rendezvény résztvevői szerint az az K&B Fest Kft. volt a rendezvény lebonyolítója, akik a nemi erőszak ügy miatt elhíresült ELTE-TÓK gólyatábort is szervezték. Egyes hírek szerint pedig a többnapos rendezvényen már csütörtökön is több verekedés történt, a pénteki napon pedig a katasztrófavédelmiseknek is ki kellett menni a helyszínre.

Az ELTE hallgatói önkormányzata most válaszolt az ezekkel kapcsolatos kérdéseinkre. Válaszaik alapján:

  • Az ELTE valóban a K&B Fest Kft.-vel kötött szerződést a rendezvény lebonyolítására. A biztonsági feladatokkal azonban a K&B egy Szentinel Kft. nevű céget bízott meg.
  • Az ELTE megerősítette, hogy valóban ugyanaz a cég szervezi ezt a rendezvényt, mint ami a nemi erőszakról elhíresült gólyatábort, de hangsúlyozzák, hogy „a sajnálatos esemény elkövetőjével nem álltak munkakapcsolatban, és az esemény megelőzése, elhárítása nem felróható nekik". A fotóst pedig, akit azóta nemi erőszakért ítéltek el, nem ez a cég kérte fel a gólyatárboros munkára, soha semmilyen jogviszonyban nem álltak vele.
  • Az ELTE szerint a rendezvényt lebonyolító cégnek komoly referenciái vannak egyetemi és más nagyszabású ifjúsági rendezvények lebonyolításában. Ezért kaptak felkérést ajánlattételre most is. De megismétlik, a mostani rendezvényt egy külső biztonsági cég őrizte, ami kifejezetten zenés rendezvények biztosításával foglalkozik.
  • Hogy több verekedés is volt a rendezvényen, azt nem tudja az ELTE megerősíteni, hozzájuk nem érkezett más bejelentés.
  • A katasztrófavédelem pedig igaz, hogy kint volt a rendezvényen, de egyáltalán nem azért, mert riasztották őket, hanem a szokásos bejáráson, rutinellenőrzésen voltak.

Kerestük a biztonsági feladatokkal megbízott Szentinel Kft.-t, illetve annak tulajdonosait, ügyvezetőjét, de egyelőre nem sikerült elérnünk senkit.