Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Csak akkor kap pluszpénzt az orvos, ha kitölti az új törzskartont

2016.05.10. 17:59

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan visszautasítja azt a rendelettervezetet, amely szerint az idei évre juttatandó tízmilliárd forint egy részét csak pluszadminisztráció fejében kapnák meg a praxisok, írta az MTI.

Éger István, a testület elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a megjelent kormányelőterjesztés-tervezetben foglaltakról szakmai egyeztetés nem volt, az abban foglaltak teljesen elfogadhatatlanok és szembemennek az államtitkársággal kötött - szóbeli - megegyezéssel is.

Kiemelte, az idei költségvetésben az alapellátásnak juttatandó plusz tízmilliárd forintból nemcsak a háziorvosok, hanem a védőnők és az alapellátásban dolgozó fogorvosok is pluszbevételhez juthattak, az így fennmaradó 5,9 milliárd forint kiosztását azonban a most megjelent rendelettervezet pluszadminisztrációhoz köti.

Éger István korábban az államtitkárságnak is jelezte és most is megerősítette, számukra elfogadhatatlan, hogy "ezért a pénzért bárki bármit kérjen, ez a pénz - ha úgy tetszik - jár". Hozzátette: nem azért jár, "mert olyan szépek vagyunk", hanem azért, mert a kormány 2014-ben úgy döntött, hogy meg akarja erősíteni az alapellátást.

Törzskartont kellene kitölteni

A dokumentumtervezet szerint az 5,9 milliárd forint praxisonként 75 ezer forint pluszforrást jelentene, amiből 25 ezret fixen megkapna az orvos, a fennmaradó 50 ezer forintért a hozzá tartozó betegek két százalékáról új típusú úgynevezett törzskartont kellene kitölteni.

Éger kijelentette: a MOK nem tűri, nem fogadhatja el ezt, és ez nem is lehet tárgyalási alap. "Ez a pénz jár az alapellátásnak" - mondta, megjegyezve: az alapellátók finanszírozása még mindig nem tart ott, hogy rentábilis legyen, és az orvos sem saját magának, sem az asszisztenciának nem tud tisztességes bért fizetni. 

Úgy fogalmazott, az ilyen lépések politikailag károsak, a társadalomnak haszontalanok és feleslegesen hergelik velük a háziorvosokat.