Korábban is erőszakoskodott Kiss László

2016.05.10. 08:29

Nem az volt az első nemi erőszakkal kapcsolatos ügye Kiss Lászlónak, amelyért két társával együtt 1961-ben elítélték – írta a Blikk.

A lap szerint az úszók későbbi szövetségi kapitányát az elsőfokú ítélet szerint még 1961 elején a Magyar Úszó Szövetség egy másik erőszakos tett miatt három hónapra felfüggesztette. Az esetből nem lett rendőrségi ügy, ám

a testület elnöksége január 26-tól április 26-ig mindennemű sporttevékenységtől és az uszodák látogatásától eltiltotta a versenyzőt,

mert 1960. december 30-án két társával szexre akartak kényszeríteni egy 18 éves tinilányt a margitszigeti medencében.

„Kiss László és még két sporttársa a sportuszoda szabad részé­ben körülfogták X. Y. 18. életévében lévő lányt, akit nyomban fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a fogdosásban kinek milyen szerepe volt”. „Kijelentették, hogy csak akkor engedik el, ha X. Y. megígéri, hogy Kiss Lászlóval és két társával közösülni fog.”

Az RTL Klubnak nyilatkozó Takáts Zsuzsanna – akinek megerőszakolásáért kapott börtönt Kiss László és két társa – azt mondta, tudja, hogy több áldozat is volt, így Kissék kevesebbet ültek börtönben, mint tetteikért kellett volna.

Vízgőzbe burkolt erőszak

A Népszabadság az elsőfokú ítéletben leírtakra hivatkozva meg is nevezte a legkorábbi ismert áldozatot. F. Mariannát, akit a víz alá is lenyomtak, hogy ne tudjon odakiáltani az úszómesternek. Végül „az úszómester megjelenésére a három sportoló, így Kiss ­László is elúsztak a lány közeléből, aki bejelentette az esetet a sportuszoda igazgatóságának, a szorongatott helyzetet részben az úszómester is igazolta".

A bíróság szerint Kiss László és társai „magatartásuk elkövetésénél felhasználták azt a körülményt, hogy a sportuszoda külső medencéje felett a meleg víz párája oly sűrű ködöt képez, hogy a vízben alig lehet pár méternyire tájékozódni”.

Az ügy azért került elő a Takáts Zsuzsannával szembeni erőszak kapcsán, mert Kiss László mindkettőben érintett volt – ellentétben társaival. Kiss ezért is kapott szigorúbb büntetést, mint a másik két elkövető.

A két ügy mellett előkerült egy harmadik is, P. Judité, akit az ügyészség szerint Takáts előtt egy nappal erőszakolt meg Kiss és két társa, ugyanabban a lakásban a Sportuszoda területén. Végül a bíróság ebben az ügyben felmentette Kisséket, mert úgy találták, hogy a lány megbízhatatlanul nyilatkozott, többször megváltoztatta vallomását, ráadásul két elkövetővel Várszegivel és Lantossal külön-külön kapcsolata volt.