Nagy a titkolózás a Római-part mobilgátja körül

2016.05.10. 08:06

Nem tudnak semmi biztosat az érintettek arról, hogyan fog felépülni a Római-partra tervezett mobilgát. A fővárosi önkormányzat úgy határozott, később döntenek a római-parti mobil gát nyomvonaláról és arról, hogy mikor írják ki a kivitelezői pályázatot – írta a Népszabadság.

16320287 4e89d7e848115ca4fed2f63a6a1ff65b l ibi67
Fotó: ibi67 / Indafotó

A tíz kilométer hosszú partszakaszon dolgozó vállalkozók nem tudják, mikor kezdődnek a munkálatok, csak annyi bizonyos, hogy az önkormányzat Tarlós István főpolgármesterrel és Bús Balázs III. kerületi polgármesterrel együtt azt a partmenti mobilgátverziót támogatják, amely miatt 1000-1500 fát kell majd kivágni. 

Áprilisban a fővárosi közgyűlés vitáján Tarlós még azt ígérte, bemutatják a terveket, még korábban azt, hogy tárlatot rendeznek a tervekből. 

A fővárosi közgyűlés későbbre halasztott döntése maglepő annak ismeretében, hogy eddig bizonyosnak tűnt, hogy a partmenti nyomvonalat támogatják a városvezetők – a Római-partot ismerők nagy aggodalmára.

A tízmilliárd forint uniós pénzből és 2,7 milliárd forintos önerőből megvalósítandó tervtől Tarlós azt reméli, megvédi a csillaghegyi öblözetet, amiért nem nagy áldozat a másfélezer fa kivágása.

A természeti környezet teljes átalakítását azonban sokan azok közül sem támogatják, akik a megvédendő területen élnek. A támogatók viszont azzal érvelnek, hogy a part elhanyagolt, szemetes, ennél jobb lenne egy rendezett sétány. 

Kompromisszumos megoldás lehetne a Nánási úton lévő töltésen kialakítandó gát, amelyhez mindössze 75 fát kellene kivágni, igaz, az előtte lévő ártér – amelybe több ingatlan épült az elmúlt évtizedekben – nem lenne garantáltan száraz. Sokan attól tartanak, hogy a partmenti mobilgát után újabb beépítési láz indulna az ártérben, de Bús Balázs szerint a terület nem válna építési övezetté később sem, az ott lévő ingatlanok üdülői státusza nem változik.

A Maradjanak a fák a Római-parton Facebook csoport három változatot kínált fel szavazásra: a többség a kerítés menti, Nánási útnál felhúzandó mobilgátat támogatná.