Keményen bírságolják a menedékkérőket Körmenden

2016.05.11. 15:31

A zebra helyett úttesten áthaladó menedékkérőt bírságolt 50 ezer forintra a a Készenléti Rendőrség - jelentette a Helsinki Figyelő blog. Egy afgán fiatalember hétfőn este fél 9-kor a körmendi Tescóba igyekezett, de nem a kijelölt gyalogátkelő helyet használta. Közúti közlekedés szabályok kisebb fokú megsértéséért a rendőrség egyből a legmagasabb bírságot szabta rá ki. 

Mint a Helsinki Bizottság munkatársával folytatott beszélgetésből kiderült, az afgán férfi nem tudta, miért bírságolták meg, azt sem, az intézkedésnek milyen rá vonatkozó következményei lettek.

A napokban a Körmenden elszállásolt menedékkérők közül többeket megbírságoltak a rendőrök a jogvédő egyesület szerint, a városban sétálókat vagy a vasútállomáson lévőket durván, önkényesen visszaparancsolták a táborba. 

Hasonló dolgok történtek néhány éve az azóta már bezárt debreceni menekülttábor környéken is, a rendőrök ott is irreálisan magas összegű bírságokkal zaklatták a külföldieket. Eldobott csikk, szemetelés vagy éppen közlekedési kihágás miatt szabtak ki rájuk húzós, 40–50 ezer forintos bírságokat.

2013-ban a bizottság a hatóságokhoz fordult, hogy hagyjanak fel a zaklató, teljesen értelmetlen gyakorlatukkal. A bírságokat ugyanis senki nem fizette be, ahogyan a hatóságok sem forszírozták tovább a tartozás behajtását.