Kiss László bocsánatot kért áldozatától

cover
2016.05.11. 13:15 Módosítva: 2016.05.11. 15:32

Szerda délelőtt ügyvédek jelenlétében Kiss László felkereste egykori áldozatát, Takáts Zsuzsannát, akitől bocsánatot kért, és akitől bocsánatot is nyert. Ezt délután Százhalombatta polgármestere jelentette be a rendkívüli képviselő-testületi ülés előtt. Vezér Mihály hozzátette, már délután leszedik Kiss László nevét a róla elnevezett sportuszoda épületéről (azóta ez meg is történt). Az előterjesztés szerint Sportuszoda lesz a létesítmény új neve.

Az Index úgy tudja, a bocsánatkérésen Kiss ügyvédje nem volt jelen, Takáts Zsuzsannáé viszont igen. Az ő ügyvédje, Nagy Henrik – akit lapunknak most, a bocsánatkérés után még nem sikerült elérnie – néhány napja az RTL-nek azt mondta: „lenne olyan személy, akinek illene bocsánatot kérni” az áldozattól.

Ahogy azt tegnap megírtuk, biztossá vált, hogy Százhalombatta képviselő-testülete szerdán dönteni fog Kiss László díszpolgári címéről, illetve a nevét viselő sportuszoda átnevezéséről is. A botrány kirobbanását követően ugyan még felmerült, hogy megszavaztatják a város lakóit a döntésről, de az interjú után, amit Kiss László és társainak áldozata, Takáts Zsuzsanna adott az RTL Klubnak, már a helyi Fidesz is kifarolt a volt úszókapitány mögül. 

A Hvg.hu információi szerint egy május 10-i keltezésű levélben Kiss még a közgyűlési határozat előtt, önként lemondott a díszpolgári címéről, és kérte, hogy változtassák meg a róla elnevezett uszoda nevét. A közgyűlés azonban ettől függetlenül összeült, hogy hivatalosan is döntsön mindkét kérdésben.

A képviselő-testület szerdán döntött is mindkét ügyben: Kisst lemondatták a címről, és átnevezték az uszodát is. A testületi ülés utáni rövid sajtótájékoztatón a polgármester elmondta, hogy megkönnyebbüléssel olvasta Kiss László tegnapi levelét, és örül, hogy Kiss belátta, az először választott védekezése nem folytatható. Ahogy azt is üdvözli, hogy Kiss felkereste áldozatát, és elnézést kért tőle. Vezér hozzátette, a levél annyiban megkésett volt, hogy Kiss mindvégig tudta az igazságot, és a városvezetést is megtévesztette. Ők eleinte jóhiszeműen és jó szándékkal álltak hozzá a személyéhez, de az áldozattal készült interjú mindent megváltoztatott. A polgármester elmondta, hogy sem élő, sem holt személyről nem szeretnének közintézményt elnevezni, ezért a sportuszodánál sem gondolkodtak másik névben. 

Kiss László úszókapitányról április 5-én hozta nyilvánosságra az 1962-es bírósági ítéletet a Fullánk.com. Ebben az állt, hogy két társával, csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt 3 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, ő volt a másodrendű vádlott. A nagyfai börtönből elnöki kegyelemmel szabadult 20 hónap után.

Kiss az ügy kirobbanásakor azt mondta, hogy megbűnhődött tettéért, majd két nap múlva, a lemondásakor olyan közlemény adott ki, hogy koholt vádak alapján, koncepciós perben ítélték el, és nem követte el az erőszakot. Kiss László nevét viselte a százhalombattai uszoda, illetve díszpolgár is volt, a város alpolgármesteri tisztségéről viszont már áprilisban lemondott.