Novák Előd: Az elnökségnél "sajnos tágabb körökben" kell kibeszélni a Jobbik problémáit

2016.05.11. 16:26

Bár Novák Előd korábban a Facebook-oldalán azt írta, hogy a Jobbik elnökségében és nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni az elnöki vétó hátterében álló vitát, most ő maga állt elő a témával.

A Facebook-oldalán a Vona Gáborral összekülönböző Novák szerdán azt írta, hogy „bár igyekezett hárítani a médiának azokat a kérdéseit, hogy pontosan milyen nézeteltérések vannak" a pártelnök és közte, a Jobbik elnökségében szerinte a jövőben "sajnos nem lehet lefolytatni ezeket a konstruktív vitákat". Novák szerint a párton belüli "problémákat nem lehet a szőnyeg alá seperni, kibeszélésük - ezáltal sajnos tágabb körökben - megkerülhetetlen".

Novák arról is írt, hogy az alelnökjelölti szándéknyilatkozatában kifejtette, hogy milyen komoly viták vezettek a vétóhoz, szerinte "sokkal többről van szó, mint személyi kérdésekről". Igaz, a szándéknyilatkozat nem nyilvános, de a párttagok számára "igény esetén elérhetőek". 

Vona Gábor április végén a Jobbik elnökségi ülésén jelentette be, hogy a következő tisztújításon    megvétózza három jelenlegi alelnök, Apáti István, Novák Előd és Szávay István újraindulását - amire a párt alapszabálya lehetőséget is ad. A drasztikus lépést azzal indokolta, hogy mivel kormányra készül a párt, ezért olyan politikusokat akar az elnökségbe, akik már kormányra kerültek: azaz megnyerték egy-egy település polgármester-választását.

Voltak, akik úgy értelmezték ezt a lépést, hogy Vona a néppártosodás jegyében meg akar szabadulni a radikálisoktól. Ennek azonban ellentmond, hogy miközben Nováktól megszabadulna, más radikálisokat pozícióba tenne, éppen ezért valószínűleg pusztán egy hatalmi játszmáról, leszámolásról van szó, ennek hátteréről bővebben ebben a cikkünkben írtunk