Együtt: Orbán a leggazdagabb magyar

2016.05.14. 14:32

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy pártja tájékoztató kampányt indít a miniszterelnök vagyonosodásáról. Szerinte Orbán Viktor vagyonát strómanok kezelik a média- és építőiparban, az ellenzéki párt azt állítja, hogy a miniszterelnök vagyona 205 milliárd forint. Szigetvári szerint ezzel Orbán Magyarország "legsikeresebb vállalkozója", egyben a leggazdagabb magyar is. 

Attól, hogy Orbán Viktor megkéri a családtagjait, a politikai érdekköréhez tartozó strómanokat, hogy kezeljék a pénzét, attól még az a pénz az övé marad

- idézi Szigetvárit az MTI. 

Orbán sajtófőnöke, Havasi Bertalan még délután közleményben reagált a távirati irodán keresztül: "Orbán Viktor vagyonnyilatkozata megfelel a valóságnak és a törvényeknek, teljes és hiteles. Aki mást állít, az hazudik" - írta Havasi. 

Az Együtt elnöke egyébként nem túl naprakész Magyarország leggazdagabb emberét illetően. Ha Orbánnak tényleg 205 milliárdos vagyona lenne, akkor sem ő lenne a leggazdagabb magyar. Ennyi pénzzel a miniszterelnök legfeljebb második lehetne! 

A hazai toplistát Csányi Sándor vezeti, aki idén először - és első magyarként - felkerült a Forbes egymilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező toplistájára. A világ leggazdagabb emberei közé tartozó Csányi vagyonát az amerikai lap 287,9 milliárd forintra becsülte. 

Visszatérve a miniszterelnökhöz, az elmúlt időszakban ellenzéki pártok egyre gyakrabban hozzák szóba a vagyonosodását. Nemrég Vona Gábor, a Jobbik elnöke kérdezte arról Orbánt a parlamentben, hogy Mészáros Lőrinc a strómanja-e. A miniszterelnök azt felelte, hogy nincs strómanja, sosem volt és sosem lesz. Saját pénztárcájának vastagságáról pedig kijelentette, hogy: 

Sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek.