Kiderült, miért bízik Orbán ennyire a kvótás népszavazásban

2016.05.18. 16:12

Mindenképp és minél előbb népszavazást szeretne Orbán Viktor a kötelező betelepítési kvótáról, ezt többször hangsúlyozta a miniszterelnök és több fideszes vezető is. Eközben az ellenzék azzal vág vissza, hogy a kérdés fölösleges, nincs valós következménye, és csak Orbán hatalmi törekvéseit szolgálja: vagyis hogy fel tudja mutatni, milyen sok ember osztja az álláspontját.

szv1

A Századvég erről publikált kutatása azt támasztja alá, hogy Orbánnak valóban jó oka van végigvinni ezt a kvótás népszavazást. A Századvég kutatása alapján 87 százalékos a kvóta elutasítottsága a népszavazáson potenciálisan résztvevő magyar lakosság körében.

Ráadásul a válaszadók jelentős része, 72 százaléka hajlandó lenne elmenni szavazni.

Ha megnézzük a kutatás eredményét részletesebben, azt látjuk, hogy 54 százalék mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, 18 pedig valószínűleg (ebből jön össze a 72 százalék). A szavazás érvényességhez 50 százalék plusz egy szavazat kell, ez több mint négymillió választópolgár, és a legnagyobb kérdés, hogy az ellenzéki bojkott ellenére aktivizálható-e ennyi ember.

szv2

A Századvég szerint igen, sőt a népszavazáson résztvevő baloldali szavazók többsége, 55 százaléka is nemmel voksolna, vagyis a kormány álláspontját támogatná. Mivel a felmérés szerint a jobboldaliak 94 százaléka, a középen állók 86 százaléka nemmel szavazni, eszerint a szavazáson az igen és a nem aránya 11-87 százalék lenne. Ez az arány egy érvényes szavazás esetén hatalmas sikert jelentene a kormánypártoknak, különösen az ügybe beleálló Orbán Viktornak.