Roskadásig teli hűtő mellett halt éhen a másfél éves gyöngyösi kislány

2016.05.18. 06:53 Módosítva: 2016.05.18. 07:40

Teli hűtő mellett halt éhen az a másfél éves kislány, akire csontsoványan, alig 3,5 kilósan bukkantak rá a mentők múlt csütörtökön. A szerdai Bors azt írja, hogy mire a szülők kihívták a mentőket, a kislány már órák óta halott volt. A lap szerint K. Gusztáv kőfaragó művész lakásában volt megfelelő mennyiségű élelmiszer, a hűtő roskadásig tele volt.

Az eset a Bors teljesen jogos meglátása szerint ismét rávilágítja a figyelmet a gyermekvédelmi rendszer hiányosságaira. Hiszen a kicsit november óta nem látta orvos, pedig ilyen korban havonta kellene, hogy lássa valamilyen szakember. A szomszédok szerint azonban a család be sem engedte a védőnőt, aki ennek ellenére nem értesítette a gyermekvédelmi szolgálatot, vagy a rendőrséget.

Pedig ez bevett gyakorlat, nem ritka, hogy járőrökkel megy ki a védőnő egy-egy problémásabb családhoz.

- mondta a lapnak egy gyermekvédelmi szakember. 

Ráadásul az elhunyt kicsi óvodáskorú nővérével is voltak hasonló problémák, abban az ügyben pedig 2013-ban kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult a szülők ellen. Ezért a kisebbik testvérre is fokozottabban kellett volna ügyelnie a gyermekvédelemnek, hiszen veszélyeztetett környezetben élt.

A Borsnak az illetékes gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ nem válaszolt, de a lap szerint hivatalból már elindult a belső vizsgálat.