42 ezres cipőre is jutott az 1 százalékokból

2016.05.19. 10:13

Bemondásra, dilettáns módon számolták el az egyszázalékos szja-felajánlásokból parlagfűirtásra szánt összegeket. Néhány egyesület idétlen fotókkal próbálta bizonyítani, hogy helyesen használta fel a támogatásokat, de volt olyan is, amely páronként 42 ezer forintért vett cipőt a parlagfűirtáshoz az egy százalékokból – írta a Hvg.hu az általa kikért minisztériumi beszámolók alapján.   

Az évek óta húzódó parlagfűügy gyökerei 2009-ig nyúlnak vissza, amikor is több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja egy százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket, irodaszert, cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, diplomatatáskákat, pogácsát is. Az ügyészség szerint amúgy ezzel semmi gond nem volt.

Mindenesetre most a Hvg.hu újabb dokumentumokat szerzett meg az ügyben a minisztériumtól. Ezekből kiderült, hogy az a pénz sem feltétlenül kötött ki a legjobb helyen, amelyet valóban a parlagfűirtásra szántak. 

A felajánlásokból megmaradt 546 millió forintot százhatvan civil szervezetnek osztották ki. Ezek például sok 2-4 millió forintos traktort vettek, de 2-300 ezer forintos fűkaszákra és macheteszárakra is jutott.

Azt viszont senki nem ellenőrizte, hogy valóban irtották-e a parlagfüvet ezekkel az eszközökkel, ezt csak a beszámolókhoz csatolt pózolós képek sejtetik. Illetve azok sem feltétlenül, mert olyan egyesület is volt, amely konkrétan pázsitot fotózott a lenyírt parlagfű helyett. Meg olyan is, amely bizonyítékokkal nem szolgált ugyan, de leírta, hogy az új eszközöknek köszönhetően tagjai „még inkább feladatuknak érzik a parlagfű-mentesítést”.

De volt az elszámolásokban egy csoport, amely az adóforintokból 212 ezer forintért vett öt pár cipőt az irtáshoz (ez páronként 42 500 forint) – írta a Hvg.hu.