Orbán Matolcsy miatt orrolt meg Áderre

2016.05.19. 08:33

Orbán Viktor elsősorban azért orrolt meg Áder Jánosra, mert a köztársasági elnök nem írta alá a jegybanktörvény sokat kifogásolt módosítását, amit a lojalitás hiányaként élt meg a kormányfő. Emiatt valóban neheztel Áderre, és „nem ragaszkodik hozzá, hogy folytassa” az államfő – írta forrásaira hivatkozva a Népszabadság.

Áder lecserélésének terve azután látott napvilágot, hogy a KDNP-s Rubovszky György a minap elszólta magát egy bekapcsolt kamera előtt, és azt mondta, „Viktor nem engedi”, hogy újraválasszák majd Ádert. Azóta a kormány kommunikátorai összevissza beszélnek a kérdésben, a Miniszterelnökség szerint a jelölés a parlament dolga, míg Gulyás Gergely, a Fidesz szóvivője szerint Orbáné. Rubovszky pedig azt állítja, nem is Áderről volt szó.

A Népszabadság szerint azért ingott meg Orbán bizalma Áderben, mert a köztársasági elnök előzetes alkotmánybírósági normakontrollt kért a jegybanktörvény módosítására, és ennek nyomán a testület végül elkaszálta a kifogásolt jogszabályt. Ez volt az a törvénymódosítás, amely kimondta volna, hogy a Magyar Nemzeti Bank által 260 milliárd forint közpénzből létrehozott pénzszóró alapítványok vagyona „elvesztette közpénz jellegét”. Más szóval titkosítani akarták Matolcsy György és haverjainak közpénzherdálását.

Ami ezután következett, vesszőfutás volt Matolcsy György, de a miniszterelnök számára is – idézi egyik forrását a lap. 

Mindenesetre Áder környezetéből úgy értesült a Népszabadság, hogy a köztársasági elnök eleve egy ciklusra tervezett, az Orbánnal való kapcsolata pedig korábban is „hullámzó” volt. 

A napilap forrásai szerint Orbán csak két-három hónappal Áder mandátumának jövő májusi lejárta előtt fogja kinyitni a kérdést, és „az akkori helyzetnek leginkább megfelelő személyt” fogja jelölni a posztra.