Magyar Nemzet: Lázár elhappolná Pintértől az új titkosszolgálatot

2016.05.20. 09:36

A Magyar Nemzet úgy értesült, hatalmi harcok kezdődhettek a Fideszben a most létrehozandó Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) felügyeletéért. Bár a szervezet Pintér Sándor alá tartozna, a lap úgy tudja, Lázár János is felügyelné az új titkosszolgálatot.

A lap szerint az új titkosszolgálat célja a lehető legátfogóbb kép összeállítása lenne az ország terror-, vagy más fenyegetettségéről. Hozzáférne a rendőrségi szervek, a nyomozóhatóságok, a nemzetbiztonsági szolgálatok és állami adatkezelők adatbázisaihoz is.

A Nemzet szerint Lázár régi vágya, hogy a titkosszolgálatok teljes vertikumát felügyelhesse, és úgy tudják, a Fideszen belül néhányan kifogásolják, hogy egy ilyen  mennyiségű információval rendelkező szervezet Pintér Sándor irányítása alá kerüljön.

Bár a Belügyminisztérium által elkészített terrorellenes javaslatcsomagot az ellenzék is támogatja, az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésének napirendjéről az utolsó pillanatban mégis lekerült a javaslatcsomag. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke azzal indokolta a változást, hogy további módosítások várhatók. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ez is kifejezetten Lázár János kérése volt. 

Nem először fordulna elő, hogy Pintér Sándor tervét éppen a Fidesz húzza keresztbe: a belügyminiszter még 2011 novemberében létrehozta volna a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot, vagyis a NIBEK-et - emlékeztet a lap. Az akkori szuper-titkosszolgálat lényegesen magasabb szintű jogköröket birtokolt volna a most tervezett TIBEK-nél, ám ez a Fideszen belül többeknek nem tetszett.

Az ötlettel nyíltan szembeszegült Kövér László házelnök, illetve Demeter Ervin, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának korábbi fideszes elnöke. Végül utóbbi zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz, amit el is fogadott a Ház. A módosítás értelmében mindenestül elvetették a NIBEK felállítását.