Az izraeli nagykövet nem akarta Vonával nézni a válogatott meccsét

2016.05.21. 22:20 Módosítva: 2016.05.22. 11:19

Tegnap több politikus is élőben nézte a magyar válogatott EB előtti utolsó hazai, felkészülési meccsét. Orbán Viktor például Polt Péter legfőbb ügyésszel nevette, kacagta, mókázta végig a meccset, Vona Gábor pedig, aki családjával érkezett a meccsre, Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete mellett nézte a meccset.

Azt gondolná az ember, hogy alapvetően nincs ezzel semmi gond, két politikus nézi a meccset, ám egyikük mégsem gondolta így. Legalábbis Vona Gábor szombat esti Facebook-posztjában azt írja:

„Tegnap a magyar labdarúgó válogatott mérkőzését Benedekkel és Krisztával közösen néztük meg. Valószínűleg egy szervezési figyelmetlenség miatt egymás mellé ültettek bennünket és az izraeli nagykövetet.

A sajtóban megjelent kép jól mutatja, hogy a helyzet nagyon zavarta a nagykövetet, aki a szervezők segítségét kérte és még a mérkőzés megkezdése előtt elült onnan.

Mi tudomást sem vettünk az esetről, hiszen számunkra ez egy sportrendezvény és egy családi esemény volt, amin nincs helye sem a politikának, sem a sértődősdinek. A csapat egyébként az első félidőben remek teljesítményt nyújtott a nagyon erős elefántcsontparti válogatott ellen. A döntetlent biztató eredménynek tartom, és már nagyon várom június 14-ét."

Vona Gábor komolyan vette ezt a posztját, mert a kommentelők mondataira is elkezdett reagálni. Volt, aki azt írta, „nem kellene magyarázkodni , mert ez így gyanússá teszi a szituációt", de Vona erre azt reagálta, hogy szerintem meg az lenne a gyanús, ha el akarná hallgatni, hogy mi történt:

Nem nekem kellemetlen, ami történt

− írta. Egy másik reakciójából pedig arra lehet következtetni, hogy Vona nem zárja ki a szándékosságot sem: „Azt azért te sem gondolhatod, hogy véletlenül ültették melléd!!!???Szerinted mi megy most az álnemzeti álportálokon?" - teszi fel a kérdést egyikk kommentelője, amire Vona azt írja:

Pont ezért jó, ha leírom azt, mi történt.

De a legnagyobb erkölcsi iránymutatás végül a Jobbik veszprémi országgyűlési képviselőjelöltjétől, Varga-Damm Andreától érkezett:

Akkor ki is a kirekesztő? Ott ül egy gyönyörű nő, s egy édes gyermek mellett, és innen elültette magát? Ez nem ember! Ez éppen elég ahhoz, hogy azt mondjuk, elegünk van a gyűlöletükből. Ha azt akarják, hogy szeressük őket, bizonyitsák, hogy érdemesek rá.(...)

− írta.

Vona Gábor legutóbb nyílt levélben ment neki Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövetének. Azt kifogásolta, hogy a nagykövet miért szól bele abba, hogy a magyar kormány kit tüntet ki és kit nem. A magyar kormány akkor Szaniszló Ferencet, az EchoTv mágusát tüntette ki, ami meglepő módon nem tetszett a nagykövetnek, konkrétan azt írta: „olyan újságíró kapta, aki nyíltan antiszemita összeesküvés-elméleteket terjeszt Izrael ellen". 

Vona ez ellen emelt kifogást, de a levele végére már akkora lendületbe jött, hogy ilyeneket írt:

(...) nem mindenki fél önöktől az én hazámban sem. Én sem félek. Lehet, hogy egy napon majd engem is kilőnek rakétával, mint egy kutyát, de akkor sem fogok félni a saját hazámban. Ezt jól jegyezze meg! Én soha nem leszek Izrael kutyája, mint itt az összes parlamenti párt. Érti? Soha! Sem megvásárolható, sem megfélemlíthető nem vagyok.

.