Hibák és szexuális pletykák tűzdelik az új történelem tankönyvet

2016.05.21. 17:44 Módosítva: 2016.05.21. 17:44

A Történelemtanárok Egylete (TTE) nem aprózta el a 10-es gimnazistáknak szánt új kísérleti tankönyvről szóló kritikáját. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 223 oldalas könyvéről ma bemutattak egy 92 oldalas elemzést (pdf), amelyben az olyan miniatűr problémákat is kiszúrták, hogy rossz irányba mutat néhány nyílt egy ábrán. A Népszabadság összefoglalója szerint ennél azért húsba vágóbb problémák is vannak a tankönyvvel.

Néhány kemény megállapítás a TTE-től: 

  • 57 térképből 13-ban nincsen hiba.
  • 32 ábrából 5 tartalmilag hibás, 10 esetben pontatlan a cím.
  • A barokk korszaknak egy mondat jutott, a liberalizmusnak sem sokkal több. 
  • Összemosták a nacionalizmust és a konzervativizmust, pedig a 19. században a konzervatívok nem voltak nacionalisták.
  • És azt tudták, hogy a reformkorban Baja környékén barnaszenet találtak? Ezt állítja az egyik térkép, de valójában ott sosem volt barnakőszén, legfeljebb 80 kilométerre nyugatra a Mecsekben.
  • A magyar uralkodók felsorolásából kifelejtették az 1526-ban megkoronázott Szapolyai Jánost.
  • Jó, hogy vannak szexuális történetek a könyvben, de túl sok a korabeli pletyka, a királyi szeretőkről és ágyasokról szóló sztori. Bethlen Gáborról például ezt írták: "szoknyabolond fejedelem ellen állítólag ezer felszarvazott férj forralt bosszút".

Az OFI-tól senki sem ment el a TTE kritikabemutatóval egybekötött vitájára, de a szervezet a honlapján válaszolt a töritanároknak. 

A Tanárok szeretik a Történelem 10. kísérleti tankönyvet című írásban azt állítják, hogy a kiadványról összegyűjtötték a diákok és tanárok véleményét, és minden rendben: a tanárok szeretik az új könyvet. Az OFI arra nem reagált, hogy lehet ennyi hiba az ábrákon, de megjegyezték, hogy a könyvet kipróbáló tanárok szerint lehetnének nagyobbak a térképek.