Kövér: Szisztematikus lélektani-politikai háború folyik

2016.05.22. 10:03

Egy csónakban evezünk a nemzetiségekkel, amit megpróbálnak elsüllyeszteni különböző erők, ezért érdemes lenne komolyabban venni ezt a sorsközösséget,

mondta Kövér László házelnök a Kossuth Rádiónak a Nemzetiségi Kultúrák Napja alkalmából adott, vasárnap reggel sugárzott interjúban.

Az MTI összefoglalója szerint Kövér azt mondta: szisztematikus lélektani-politikai háború folyik a világot eddig összetartó identitásokkal szemben, a tömeges migráció egyes felfogások szerint háború Európával, az európai országokkal szemben, és egy kultúráját vesztett, homogenizált európai populáció létrehozását szolgálja.

Szerinte az erdélyi magyarságnak és az erdélyi románságnak is az elgyökértelenítés veszélyével kell szembenéznie. A Magyarországon élő nemzetiségek és a Romániában, Szlovákiában élő magyarok támogatása európai gyökereik erősítésében akkor lesz igazán fontos, amikor ezeket a nemzeti kultúrákat még nagyobb támadásoktól kell majd megvédeni, mondta.

Az országgyűlés elnöke szerint a globalizáció rengeteg kárral, hátránnyal és rombolással jár a nemzeti kultúrákra nézve, a cél az, hogy a világ nagyvállalatai egy brüsszeli központból diktálhassák a törvényeket. Szerint ezt bizonyítja az EU és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás, amelynek elsősorban az amerikai, másodsorban néhány nagyobb tagállam multinacionális cégei lesznek haszonélvezői.