Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Az orosz külügyminiszter Paksról is beszélni akar Orbánnal

2016.05.23. 18:02

Az orosz külügyminisztérium hétfői közleménye elárulja, milyen témák lesznek terítéken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt szerdán váratlanul bejelentett budapesti útján, melyen Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel fog találkozni: 

  • a gazdasági együttműködés lehetőségei "az Egyesült Államok és az EU által kierőszakolt 'szankcióháború' körülményei között".
  • a Roszatom állami vállalat érdekeltségébe tartozó paksi bővítés "áttekintése" 
  • az ukrajnai helyzet 
  • a nemzetközi terrorizmus ellen Szíriában és Irakban folytatott küzdelem
  • Oroszországnak a NATO-val és az EU-val fenntartott viszonya
  • az európai migrációs válság kérdései

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Putyinék nagyon elégedettek a magyar kormánnyal való viszonnyal:

Az orosz-magyar külpolitikai párbeszédet a kölcsönös megértés jelentős foka jellemzi, amely azon alapul, hogy a jelenkor legélesebb kérdéseinek moszkvai és budapesti megközelítése hasonló vagy egybecsengő.

A látogatás idején Szergej Lavrov a budapesti Szabadság téren megkoszorúzza a Magyarországot a nácizmus alól felszabadító szovjet katonák emlékművét. Magyarországon mintegy 200 ezer elesett szovjet katonát hantoltak el, mintegy 1200 katonai temetőben.

Az elmúlt években rendszeressé vált a legmagasabb szintű politikai kapcsolattartás a két ország között: Orbán Viktor február 17-én járt Moszkvában, Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel korábban Budapesten. A magyar kormányfő 2015. augusztus 9-én a kazanyi vizes-vébén találkozott Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel.

A külügyminiszterek is hasonló szorgalommal látogatják egymást: Lavrov legutóbb 2013. május 2-án és 3-án járt munkalátogatáson a magyar fővárosban. Szijjártó Péter 2015. október 21-én járt Moszkvában, de részt vett a tavalyi második világháborús győzelem napi katonai parádén. A két külügyminiszter a budapesti Putyin-látogatás és az EBESZ-külügyminiszterek tavaly decemberi belgrádi tanácskozása idején is találkozott egymással.

(MTI)  • Vennék
  • Hírek