Középkori állapotok uralkodtak az idősek otthonában, Fegyverneken

2016.05.25. 10:03

Nem volt se takarító, se konyhai személyzet, nem fűtötték az ebédlőt, ruhaszárító helyiségnek használták a közösségi szobát, a vizesblokkok rettentően elhanyagolt állapotban voltak, kosz volt, nem volt elég ápoló, a gondozottakat egyáltalán nem fejlesztették, a demens betegeket pedig egyszerűen bezárva tartották - sorolta a Magyar Nemzet az ombudsman jelentését arról, hogy milyen állapotok uralkodtak néhány hónapja Fegyverneken, az Aranykor Idősek Otthonában.

A szellemileg leépült, demens ellátottak középkori állapotok között, kulcsra zárt szobában éltek - írja a cikk. Pedig Székely László ombudsman szerint az ilyen betegek állandó felügyeletet, szorosabb támogatást igényelnek. Azzal, hogy az intézet vezetése nem dokumentálta a korlátozó intézkedéseket, és nem lehetett tudni, milyen okból rendelték el az érintettek bezárását, se hogy ez meddig tartott, még súlyosabb jogsértést követtek el.

Az ombudsman kezdeményezésére több hatósági vizsgálat indult. A vizsgálat 2015 őszén kezdődött, márciusban tartottak egy utóellenőrzést, ahol a kormányhivatal javulást tapasztalt, de az ombudsman még így is sok jogsértést tapasztalt.

A panaszosok azt is állították, hogy az otthon vezetője agresszívan viselkedett a gondozókkal és a bentlakókkal is. Felmerült még, hogy a mozgáskorlátozott betegeket az emeleten helyezték el, lift pedig nincs. A lakók mindig éhesek voltak, fáztak, és nagyon rosszak voltak a higiénés körülmények, a nővérek nem használtak gumikesztyűt, puszta kézzel mosdatták a lakókat, és a takarítást is ők végezték.