Hétpárti vita volt Orbán családfogalmáról

IMG 20160525 101311
2016.05.25. 18:40

Egészen elképesztő alapról indulunk: a Liberálisok ma összehoztak valamit. Összehozták, hogy egy fideszes, egy KDNP-s, egy MSZP-s, egy Jobbikos, egy PM-es és egy LMP-s politikus egy asztalhoz üljön, és a család fogalmáról beszélgessen/vitatkozzon. A beszélgetés apropóját Orbán Viktor legutóbbi, egy portugál lapnak adott nyilatkozata adta. Legalábbis a következő ergya részletek:

  • "Úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot." (...) A Polgári törvénykönyv szerint (...) a homoszexuálisok "csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot".
  • "Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének. (...) Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat".

A felvezető szöveget, mint a beszélgetés házigazdája, a liberális Bősz Anett mondta el, amiben össze is foglalta, hogy szerinte mi a gond Orbán szövegével: az, hogy az kirekesztő. Mert ebből, amit elmondott a miniszterelnök, ahogy megfogalmazta a maga egyszerű módján, hogy mit nevezünk családnak az következik szerinte, hogy abban igazából nincsenek benne azok, akik élettársi kapcsolatban élnek, akik elváltak, akik egyedül nevelik gyermeküket, és értelemszerűen a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű emberek, az LMBTQ közösség tagjai.

De mit jelent az a vessző?

A vita közben felsejlett, hogy félreértés van abból, hogy az "együtt él, összeházasodik" - részben a vessző mit jelent. Azt jelenti-e, hogy akkor ez így időrendben megtörténik, tehát a vessző az egy ÉS, így alapfeltétele a család fogalmának, vagy mindkettő (együtt vagy összeházasodik) rendben van, és a vessző az egy VAGY. Egyébként a mai vita szempontjából majdnem mindegy is hiszen az érintett témák végül az abortusztablettától a szülőszobai terrorig terjedtek.

Hollik István, a KDNP politikusa például rögtön az elején arról beszélt, hogy nem pontosan idézték Orbánt, hogy félremagyarázták a szavait, és hogy ma Magyarországon a törvény nem tesz különbséget a Bősz által felsorolt családi egységek között: mindegy milyen családi környezetben, vagy jogi kapcsolatban nevelnek egy gyermeket, ahol gyermeket nevelnek, az család. Körülbelül így lehetne összefoglalni, amit mondott.

Szerinte a félreértés abból fakadhat, hogy a kormány, ahogy a KDNP is, azt gondolja, hogy a biológia jelen állása szerint élet csak egy férfi és egy nő kapcsolatából fakadhat, így a kormánynak ezt az együttélési formát kell támogatnia, hiszen a demográfiai mutatók olyanok, amilyenek. (rosszak)

A kincsnek tekintett gyermek esete

Tordai Bence, a PM politikusa fel is tette a kérdést a kormánypárti politikusoknak, hogy preferálják-e a házasságban élőket az élettársi kapcsolatban élőkkel szemben. A KDNP-s politikus egy "a gyermekeket preferáljuk" válasszal tért ki, Révész Máriusz azt hangsúlyozta, hogy a törvény szerint nincs egyik sem preferálva, majd Dúró Dóra segített a két politikus segítségére: Dúró megállapította, hogy jogilag nem tesz különbséget a jelenlegi törvénykezés, de az egyáltalán nem baj, ha egy pártnak, vagy kormánynak vannak elképzelései, például elkötelezett a házasság mellett, mivel ez értékrend kérdése is. Ráadásul nagy erénye a kormánynak, hogy minden megszülető gyermeket "kincsnek tekint".

Révész Máriusz, fideszes politikus is azt mondta, hogy van ebben félreértés is meg félremagyarázás, mert olyan időket élünk, hogy mond valamit például Orbán, és azt azonnal kitekerik, kiforgatják és politikai hadjáratot kezdenek. Szerinte egyértelmű, hogy a demográfiai kedvezőtlen számok a legnagyobb probléma, a családpolitika 80-90%-ának erről, ennek megoldásáról kellene szólnia: „Egyedülállónak nagycsaládosnak, melegnek mindenkinek érdeke hogy változtassunk ezen" - mondta.

Tüttő Kata, MSZP-s politikus szerint pártja sokkal tágabban értelmezi a család fogalmát, mint ahogy Orbán fogalmazott: „család mindenki, aki - nemtől és gyerekszámtól függetlenül - családnak vallja magát". Szél Bernadett az LMP társelnöke szintén arról beszélt, hogy a család önmagában vett érték, fogalmát pedig a legszélesebb kontextusban kell értelmezni.

Szerintem nincs így

Tüttő Kata elmondta, hogy mivel az abortusz gyakran okoz olyan szövődményeket, amelyek meddőséghez vezetnek, így engedélyezni kellene az abortusztablettát, mert ha a kialakult meddőségek nagy számát nézzük, akkor összességében egy engedélyezett abortusztabletta a születésszám növekedéséhez is vezethet. Révész Máriusz szerint ez ki van zárva, mert azt gondolja, hogy ez nincs így.

Révész szerint egyébként a szexuális kisebbségekre pontosan ugyanazok a törvények, jogszabályok vonatkoznak, mint 2010 előtt, ebben semmi változás nem történt, nem csorbultak a jogaik. És elmondta, hogy a kormány nem akarja megmondani, hogy a családok milyen utat válasszanak, nem akarnak beleszólni abba, hogyan éljék meg családi szerepüket a család szereplői, éppen ezért próbálták sok élethelyzetnek a lehetőségét megteremteni: diplomás gyed, gyed extra, testvérgyed.

Tüttő szerint az a probléma, hogy a kormány intézkedései olyanok, hogy a tehetősebb családokat sokkal jobban támogatja a gyereknevelésben, hiszen például pont a gazdagabb családok oldják meg könnyedén a gyermekek elhelyezését munkaidőben stb. Ugyanezt mondta Tordai Bence is, és hozzátette, hogy a Révész és Hollik által korábban büszkén emlegetett eredmény, miszerint a kormány sokkal többet költ gyermekétkeztetésre az is csak azért van, mert nagyon durván, kimagaslóan megugrott a gyermekéhezés Magyarországon. Tordai szerint ma a gyermekvállalás az elszegényedéshez vezető legbiztosabb út.

Voltak őszintébb pillanatok is, íme egy részlet:

Tordai Bence: „Jön szembe egy kedves, azonos nemű pár, kézen fogva sétálnak és szerelmesen tekintenek egymásra. Akkor én azt mondom, hogy nahát, milyen szép pár, és hogy örülök, hogy ilyen boldogok. Sokan a kormányból, a KDNP értékrendje körében azt gondolják, hogy 'Fujj, mocskos buzik, tiltsák be őket'. Ugye? Nagyjából. 

Hollik István: "Ez szimpla előítélet".

Tordai Bence: "Olvasom a nyilatkozataitokat, nézem a műsoraitokat". 

Hollik egyébként azt mondta, hogy ő nem előítéletes a meleg párokkal kapcsolatban, azok azt csinálnak, amit akarnak (lásd: Orbán mondatai fent). A kérdésre, hogy akkor ezek szerint csak a család intézményét tartaná fent a heteroszexuális családoknak, Hollik azt mondta: a házasság intézményét. Mert az 2000 éve foglalt.

Volt viszont, amiben minden politikus egyet értett: ma Magyarországon a kórházakban szülés sokszor katartikus élmény helyett egy trauma. És ebben mindenképpen változtatni kell, mert sok szülő esetében elveheti a kedvet egy újabb szüléstől az, ami a szülőszobákban történik.

(Borítókép: Német Tamás / Index)