Rossz hús miatt hányt 250 óbudai iskolás

2016.05.25. 14:33
Az étel okozta még áprilisban a tömeges rosszullétet egy óbudai iskolában - erősítette meg az illetékes kormányhivatal szerdán az MTI-nek. A hatóság élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a főzőkonyhát üzemeltető vállalkozással szemben.

Kedden a Magyar Idők írt arról, hogy ételmérgezés okozta a gyermekek tömeges rosszullétét a III. kerületi Béres József Általános Iskolában még áprilisban. A napilap felidézte: április 17-én több mint 250 diák számolt be hasmenéssel, hányással járó megbetegedésről, a szülők este a konyhához fordultak, amely pedig jogszabályi kötelezettségének eleget téve másnap tájékoztatta az illetékes szakhatóságot.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok és a helyszíni ellenőrzés során bizonyosságot nyert, hogy a megbetegedést a nem megfelelően hőkezelt hús okozta. Ez volt az élelmiszer eredetű megbetegedés forrása - tették hozzá.

A kormányhivatal korábban az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy a hatóság élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabott ki a főzőkonyhát üzemeltető vállalkozással szemben az élelmiszer-előállításra vonatkozó előírások megsértése miatt.

Kifejtették továbbá, hogy az ellenőrzött 14 tálalókonyha közül (amelyekre a főzőkonyhából érkezik étel) 8 konyhával szemben indult eljárás "kisebb mértékű nem megfelelések miatt". Ezen eljárások még folyamatban vannak - írták akkor, hozzátéve: a kormányhivatal elrendelte a főzőkonyha és a melegítőkonyhák valamennyi helyiségének nagytakarítását, ezek a munkálatok már megtörténtek.