Magyarország nem faló!

000 B675P
2016.05.25. 12:06
  • A kormányközeli Magyar Idők múlt szerdán szivárogtatta ki, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter magyar tárcavezető meghívására Budapestre érkezik.
  • Az orosz külügy előzetes tájékoztatása szerint a két miniszter a „kölcsönösen kedvező gazdasági kapcsolatok megőrzéséről és továbbfejlesztéséről”, valamint a paksi bővítésről, az EU és a NATO Oroszországgal való kapcsolatáról, a nemzetközi terrorizmusról, továbbá a migrációról egyeztet majd.
  • Korábban az tűnt a legvalószínűbbnek, Lavrov azért lobbizik majd Magyarországon, hogy az EU feloldja az ukrajnai katonai jelenléte miatt Oroszországra kivetett gazdasági szankciókat. Végül ez csak újságírói kérdésre került szóba a sajtótájékoztatón.
  • Magyarország négy orosz megyével és Tatárfölddel is stratégiai megállapodást kötött vagy köt a jövőben. Egy nem nevesített magyar cég még stadiont is építhet Oroszországban.
  • Növelnénk az energetikai és a gyógyszeripari kereskedelmet is.
  • A második és harmadik Orbán-kormány kifejezetten intenzív kapcsolatot tart fenn Oroszországgal: a magyar miniszterelnök legutóbb februárban utazott Moszkvába, előtte 2014-ben járt az orosz fővárosban a paksi bővítésről szóló szerződések miatt. Lavrov három éve járt Magyarországon, ahol 2015 februárjában Putyin is tárgyalt. Szijjártó tavaly májusban és októberben járt Moszkvában, decemberben egy belgrádi nemzetközi fórumon négyszemközt beszélt orosz kollégájával.

A mai tárgyalások során magyar, orosz és európai érdekeket szolgáltunk

– mondta el Szijjártó Péter magyar külügyminiszer, aki hozzátette, hogy Magyarország továbbra is azt vallja, az oroszországi erőforrások és a fejlett európai technológia párosítása vezet majd az EU gazdasági megerősödéséhez.

Szijjártó szerint a globális konfliktusok csak az erős transzatlanti és orosz együttműködéssel kezelhetők hatékonyan. „Ezért mi mindig örömmel figyeljük, ha Szergej Lavrov egy oldalon ül a tárgyalóasztalnál John Kerry külügyminiszterrel” – mondta el a magyar miniszter.

A kereskedelem tavaly 47 százalékkal, idén január óta 22 százalékkal csökkent országaink között, 4 milliárd dollárt veszítettek a magyar vállalkozások

– közölte Szijjártó utalva az EU-s szankciókra. A magyar külügyminiszter elmondta, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor négy gazdasági megállapodásról döntött, illetve dönt a jövő héten. További területeken bővülhet a magyar–orosz együttműködés.

  • Kaluga, Kurszk és Szentpétervár megyékkel már megkötötték az együttműködési szerződést, míg a Mordvin Köztársasággal a jövő héten állapodnak meg az esetleges beruházásokról.
  • Az EU-s szabályozások keretén belül a magyar fél növelné gazdasági jelenlétét. Szijjártó elmondta, Moszkvától néhány kilométerre az Eximbank hitelezésével egy magyar húsüzemet létesítenek. Tula megyében agrárüzemet fejlesztenének, a Richter gyógyszergyár pedig készen áll arra, hogy teljes gyártásba kezdjen Oroszországban.
  • Szijjártó az energiabiztonság kapcsán elmondta: jó volna a beszerzés diverzifikálása, de erre nincs lehetőség a román és a horvát félen keresztül. Ezért örülnek, hogy Orbán korábban meg tudott egyezni mind Paksról, mind a gázszerződések meghosszabbításáról az orosz féllel.
  • Újságírói kérdésre elmondta, hogy arról is megállapodhatnak, hogy egy magyar magánvállalat is részt vehet az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik stadionjának építésében.

Lavrov rácáfolt a várakozásokra: magától szóba sem hozta az EU-s szankciók feloldását. Bár a minszki tárgyalásokról szót ejtett, megerősítette, hogy Oroszország is érdekelt a békés rendezésben.

A kapcsolatunk pragmatikus, jó strukturális alapokon nyugszik

– mondta el a magyar–orosz kapcsolatokról. Lavrov is hangsúlyozta, hogy az áruforgalom csökkenését mindenképpen megállítanák, ezért a jövőben is támogatni fogják a beruházási együttműködéseket. Elmondta, az olaj-, a gázipar és a paksi együttműködés kiemelten fontos az orosz félnek.

Magyarország partner, nem faló

Szijjártó és Lavrov visszautasította azt a többször megfogalmazott kritikát, hogy Magyarország Moszkva trójai falova lenne Brüsszelben. A külügyminiszterek szerint ez csak rosszindulatú vádaskodás.

Ami az Északi Áramlat vezeték építéséről az EU részéről megnyilvánul, az a kettős mérce

– közölte Szijjártó, amikor arról kérdezték, hogy mi Magyarország álláspontja az orosz gázvezeték-építésekről. A magyar külügyminiszter szerint a délen, Magyarországon áthaladó Déli Áramlat tranzitutat azért fúrták meg, mert abban nem érintettek nyugat-európai cégek.

Lavrov egyetértett Szijjártóval. Emellett azt is kiemelte, hogy az Északi Áramlat nem kormánykezdeményezésre épül, hanem magánvállalatok döntöttek róla.

Szijjártó: Nem akarunk fű alatti döntést

Csak a saját erőnkre számíthatunk

– mondta el Lavrov, amikor az EU-s szankciókról kérdezték. Az orosz külügyminiszter közölte, hogy a korlátozásokkal kalkulálva tervezik meg gazdaságpolitikájukat. 

Magyarországnak az az érdeke, hogy a minszki megállapodás feltételei megvalósuljanak. Erre meg szoktuk kérni az összes felet

– utalt Szijjártó az ukrán kormányra is, amelyet szerinte ugyanúgy emlékeztetni kell a megállapodásra, hogy a konfliktust békés rendezésére lehetőség legyen. A magyar fél nem akar „fű alatt hozott döntést”, ezért azt várják el, hogy az EU tagállamai a legmagasabb szinten döntsenek a szankciókról. 

Borítókép: AFP / Kisbenedek Attila