15 év fegyházat kapott Portik Tamás

2016.05.26. 11:31

Jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte Portik Tamást és a másodrendű vádlottat a Prisztás-gyilkosság ügyében a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön, írja az MTI. A harmadrendű vádlottat tíz év fegyházra ítélték, de ő még fellebbezhet az ítélet ellen.

Ártatlanságára hivatkozva felmentését kérte az utolsó szó jogán Portik Tamás kedden a Prisztás-gyilkosság ügyében. Portik - aki a vád szerint az emberölés felbujtója volt - több mint két órán át sorolta a rá terhelő vallomást tevő tanú állításait kedden, amelyek szerinte ellentmondásosak. Szerinte a tanú nem szavahihető, többször hazudott, mindezt csak azért, hogy az ellene indult eljárásokban "mentse a bőrét". Kifogásolta azt is, hogy ezeket az ellentmondásokat a bíróság nem oldotta fel, szerinte ezzel sérült a tisztességes eljáráshoz való joga.

Évek óta vagyok benn a semmiért, egy meséért

- mondta, megjegyezve, rendszeresen mondják neki a börtönben, hogy "te már soha nem szabadulsz, itt pusztulsz el".

A Fővárosi Ítélőtábla ma ítélete jogerős.

A Prisztás-gyilkosságról részletek, érdekességek ebben a cikkünkben!

A Fővárosi Törvényszék tavaly októberben tíz év fegyházra ítélte Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében. A másodrendű vádlott, H. István, aki a vád szerint fejbe lőtte Prisztás Józsefet, kilenc évet kapott. A harmadrendű vádlottat, aki a vád szerint a helyszínre csalta az áldozatot, bizonyítottság hiányában felmentették.

Portik Tamást 2014 februárjában egyszer már elítélte a bíróság Prisztás Józsefnek, a budapesti éjszakai élet másik akkori meghatározó alakjának az 1996. november 1-jei - egy kölcsönügylettel összefüggő - megölése ügyében. Akkor tizenegy év fegyházbüntetést kapott, a másodrendű vádlottat pedig tíz évre ítélték. Az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla 2014 októberében hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasította a törvényszéket azzal, hogy egyesítse az ügyet az Aranykéz utcai robbantás ügyével.

A törvényszék azonban márciusban úgy döntött, mégsem egyesíti a két ügyet, mert bár Portik Tamás felbujtóként szerepel mindkettőben, az Aranykéz utcai robbantás elkövetésével Jozef Rohácot vádolják, a Prisztás-ügyben pedig H. Istvánt.

A Kúria januárban törvénysértőnek találta a táblabíróság hatályon kívül helyező végzését, ugyanis eljárásjogi szempontból Portiknak a Prisztás-gyilkosságban és az Aranykéz utcai robbantás ügyében különböző tettesekkel összefüggésben feltételezett felbujtói magatartása nem több emberen elkövetett emberölés, amely csak egyetlen eljárásban lenne elbírálható. A döntés az ügy érdemét nem érintette, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást a jövőre nézve. A vádlottak a megismételt eljárásban is tagadták bűnösségüket.