18 év után életfogytiglanra ítélték a domaszéki taxisgyilkost

2016.05.26. 11:47

Első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki 1998-ban meggyilkolt egy domaszéki taxisofőrt. Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, legkorábban harminc év letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra, írja az MTI.

A nyomozók egy szegedi taxisofőr meggyilkolása után 16 és fél évvel, 2015-ben jutottak olyan adatok birtokába, amelyek alapján európai elfogatóparancs kibocsátását kezdeményezhették a feltételezett elkövetővel, a 39 éves balatonmáriafürdői T. Rolanddal szemben. A férfit akkori barátnője adta fel a rendőrségen, aki ott volt a gyilkosság elkövetésekor is. T. Roland ekkor Németországban bujkált, a gyanúsítottat 2015. szeptember 1-jén adták át a német rendőrök Magyarországnak.

A magyar rendőrök emberölés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, aki akkor beismerő vallomást tett. Később a bíróság előtt már nem akart beszélni.

Kalapáccsal ölte meg a sofőrt

A gyilkosságot 1998. szeptember 15-én éjszaka követték el. A vádirat szerint az akkor még fiatalkorú barátnőjével érkezett Szegedre, hogy Domaszékre menjenek tovább a férfi szüleihez. Későn érkeztek Szegedre, ezért csak taxival mehettek volna, de erre nem volt pénzük, ezért T. Roland úgy döntött, hogy megöli a 39 éves sofőrt, ha kell.

A taxissal megalkudtak a tarifáról, majd elindultak, a község mellett letértek egy földútra, a vádlott a hátsóülésről egy kalapáccsal többször megütötte a sofőrt. Az hiába próbált védekezni, T. Roland addig ütötte, amíg életjeleket mutatott. A szakértői vélemény szerint a sértett fejét legalább huszonkét – de feltehetően jóval több – ütés érte, a vádlott három testhelyzetben is bántalmazta áldozatát, lényegében összetörte a koponyáját, írja az MTI.

A férfi ezután elvitte a taxis aznapi négyezer forintos bevételét, és a vezető mobiltelefonját, majd a holttestet elrejtette a kukoricásban. A maradványokat több héttel később találták csak meg.

A tettes és a barátnője elhajtott a taxival. Bonyhádig jutottak, ahol az autóból kifogyott a benzin. Ezután busszal Budapestre mentek, ahol a mobiltelefont eldobták, a pénzt pedig elköltötték.

A lány állítja, nem tudta, hogy barátja bűncselekményt tervez. Ő maga nem is vett abban részt. Több évig tartó együttélés után, azt követően tett vallomást a rendőrségen, hogy a férfi többször bántalmazta és megfenyegette. 

A vádlott és védője fellebbezett, hogy rablás és halált okozó testi sértés bűntettében mondják ki bűnösnek a férfit. Így a vádlott szabadon távozhatna, mert elévülés miatt meg kellene szüntetni az ellene indult eljárást.