Aggteleknél bolyong egy szerelmes medve

2016.05.26. 17:38 Módosítva: 2016.05.26. 17:38

Hétfőn átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is - jelentette az M1 Híradó

A barna medvét (Ursus arctos) hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, Dobódél (Perkupa) település határában egy vadász, először vaddisznónak nézte.

A megrémült medve előbb átkelt a Bódván, majd egy mezőgazdasági területre érve ügetésbe kezdett a közeli erdő felé. Valószínűleg jelenleg is a Martonyi erdőben van, de pontos adatok nincsenek, mert nincs rajta jeladó.

A nyomok alapján a medve 100-120 kg-os lehet. Valószínűleg egy fiatal kan, és a párzási időszak vége felé még mindig élete párját keresi.

Alapvetően nem jelent veszélyt az emberre, de azért érdemes elkerülni, és nem settenkedve megközelíteni.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közösen hőkamerákkal keresték az állatot, és a környező települések nyíltabb területeit is átvizsgálták.

Az Aggteleki Nemzeti Park Facebookja szerint az Iwo névre keresztelt, jeladóval felszerelt lengyel származású barna medve 2015. évi látogatása után ismét májusban került szem elé a következő példány. Mint kiderült, Iwo tavalyi vándorlása Ukrajnában ért véget, ahol a jelek szerint új itthonra is talált.

A nyomokból ítélve az idei medve nyugati felől érkezett Perkupához, majd a településtől északra átkelt a Bódva-folyón, és Dobódélnél elhagyta a völgyet a nemzeti park védett területe felé.