Napi abszurd: átnevezték a Nyirő közt Nyírő közre Kecskeméten

kecskemet nyiro koz
2016.05.27. 10:12

Nem akármilyen cseles választ eszelt ki a kecskeméti önkormányzat a Tett és Védelem Alapítvány Nyirő utcát érintő tiltakozására. Az alapítvány még január végén kereste meg a Bács-Kiskun Megyei és a Pest Megyei Kormányhivatalokat, mert Kecskeméten és Szigetszentmiklóson egyaránt Nyirő József nevét viseli egy-egy utca, illetve köz.

Az alapítvány közölte, hogy azért tiltakoztak, mert a hatályos törvények szerint magyarországi közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. „Márpedig a Szálasi-kormányt a Nagynémet Birodalomba is követő író a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint is tevékeny részt vállalt önkényuralmi rendszer fenntartásában, így nevének közterület-elnevezésként való felhasználása törvényileg tilos” – írta az alapítvány.

Ennek megfelelően Szigetszentmiklóson a képviselő-testület határozatot fogadott el a városban található utca átnevezéséről. 

Kecskeméten viszont úgy döntöttek, hogy lényegében megtartják az eredeti elnevezést,

ám a közterület neve ezentúl nem Nyirő Józsefre, hanem a híres orvosra, Nyírő Gyulára fog utalni. 

Az alapítvány erre azt írta, hogy üdvözli a dolgot, de reméli, hogy „Horthy István gépészmérnök, repülő főhadnagy, esetleg Rákosi Béla, ismert rendőrorvos nem fog hasonló megtiszteltetésben részesülni ilyen okokból".

Nem ez az első furcsa átnevezés a városban. A Hírösvény beszámolója szerint márciusban a képviselők átnevezték a Lukács György utcát is – nem vicc, Lukács György utcára. Igaz, már nem az állampárti filozófus, hanem egy névrokon, a 19. században született magyar jogász, gyulai főispán, későbbi vallás- és közoktatásügyi miniszter nevét viseli.

(Borítókép: Kecskemét, Nyirő József köz. Fotó: Google Street View)