Kiszorítanák a kutyásokat a Városligetből

2016.05.29. 14:42 Módosítva: 2016.05.29. 15:33

A Városliget nyertes tájépítészeti tervei alapján úgy tűnik, nem sok jóra számíthat az a több ezer ember, aki rendszeresen a Ligetben sétáltatja a kutyáját, írja a 444. A május 19-én kihirdetett első helyezett, a Garden Studio Kft. pályamunkájában két apró kutyafuttató terve szerepel az Ajtósi Dürer sor illetve a Hermina út mellett. Ezek együttes területe is csupán töredéke annak, amit ma a kutyasétáltatók használnak póráz nélküli kutyafuttatáshoz. 

A kutyatartást évek óta egyre szigorúbban szabályozzák Magyarországon. 2010 óta tilos elengedni a kutyákat közterületen kutyafuttatókon kívül, de ezt a szabályt nagyjából senki sem tartja be, különösen nem a nagy, egybefüggő zöldfelületeken. Általában a nem kutyások sem szólnak érte, ha a póráz nélkül sétáló kutya jól nevelt és nem zavarja őket, tehát lényegében ezen a téren beállt egy törvényekhez nem tökéletesen illeszkedő, de szokásjogi alapon működő állapot. Persze az sem mindegy, mennyire hajlanak a gazdák az ürülék felszedésére, de az utóbbi években Budapesten ez egyértelműen javuló tendenciát mutat. 

Ez a főváros újabb lépései nyomán felborulni látszik, először Kőbánya önkormányzata tiltotta ki a kutyákat nagy közparkjainak többségéből, most pedig a Városligetben készülhetnek hasonlóra. A 444 kérdéseire a Városliget Zrt. munkatársai elmondták, a végleges rendezésről még egyeztetnek, a kutyafuttatók helye és mérete is változhat még. Azt viszont nem tagadták, hogy a Liget zónákra lesz osztva a jövőben, lesz olyan rész, ahova egyáltalán nem lehet kutya, olyan, ahol csak pórázon, elengedni pedig csak a futtatókban szabad majd. 

A több kerületből érkező ligeti kutyások egyik szervezete, az EB OVO azt szeretné elérni, ha a három legforgalmasabb sétáltatóhelyen - a Pecsa előtti Nagyréten, a Királydombnál, és az 56-os emlékmű mellett - megmaradna a szabad sétáltatás joga. A szervezet próbálja meggyőzni az üzemeletetőt arról, hogy a Városliget az átalakítás után is működhetne a maihoz hasonló, integrált kutyás parkként, de a jelenlegi rendezési tervek nem ebbe az irányba mutatnak.