Felmentették a debreceni tanítóképző volt rektorát

2016.05.30. 15:31

A Debreceni Törvényszék helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét és bizonyítottság hiányában felmentette a nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, sikkasztás, valamint hamis magánokirat felhasználásának vádja alól a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola volt rektorát és két másik oktatót. 

A volt rektor ellen a nyomozás 2011 tavaszán indult    egy névtelen feljelentés nyomán. Eszerint V. Tibor 2007-2010 között óraadói kötelezettségét nem teljesítette, a szemináriumokat és a vizsgákat helyette V. Zoltán, a későbbi rektor tartotta meg, az oktatást igazoló haladási naplót pedig V-F. Mónika vezette. Az akkori rektor a kifizetési engedélyeket ellenjegyezte, a főiskola összesen 1,3 millió forintot fizetett ki az oktatónak. 2010 júliusától V. Zoltánt nevezték ki a főiskola rektorává, aki szakmai tanácsadó munkával bízta meg V. Tibort, akinek több mint egymillió forintot fizetett ki. 

A bírósági közlemény szerint az alapos gyanú valóban fennállt, megállapítható volt, hogy szabálytalanságok történtek a főiskolán, azt viszont nem lehetett megállapítani, hogy a vádlottak bűncselekményt követtek volna el, az ügyészség ugyanis ezt nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani. Így nem lehetett bizonyítani, hogy jogtalan haszonszerzés történt, és azt sem, hogy a megbízási díj kihez került.

Az ítélet szerint az órák nem maradtak el, a hallgatók nem kifogásolták annak minőségét, így az intézménynek sem keletkezett kára a helyettesítésből.