Kisgép szállt le az M1-M7-esen Budaörsnél

2016.05.30. 13:08 Módosítva: 2016.05.30. 17:32

Budaörsön, az M1-es és az M7-es autópálya közös szakaszán, a kifelé vezető oldalon háromnegyed 1 körül valaki leszállt egy kisrepülővel. Sérülés nem volt látható a gépen, a rendőrök lezárták a két külső sávot.

unnamed

Vályi Csongor, a budaörsi repülőtér igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy a pilóta az Auchannál lévő felüljárónál, az autók közé rakta le a gépet.

Felszállás közben a motor meghibásodására gyanakodott a pilóta, ezért nem kockáztatta meg, hogy visszatérjen a reptérre, hanem ahogy azt tanítják, leszállt az autópályára.

Mint mondta, egy gyakorlott fiatal pilóta vezette a gépet, amin egy növendékével repült.

Kidolgozott terv szerint, gyönyörűen hajtotta végre a műveletet. Se a gép nem sérült meg, sem pedig az utasai.

A pilóta és tanítványa a manőver után kitolta a gépet a külső sávra.

Mint az igazgató elmondta, ilyen esetekre az a protokoll, hogy a pilóta rádión bejelenti a vészhelyzetet, a légi irányítási szolgálat pedig értesíti a rendőrséget.

A pilótának nincs ideje vészhelyzetben lezárást kérni a rendőrségtől. A legjobb tudása szerint dönt, és rakja le a gépet. Most is ez történt, a rendőrség pedig szinte azonnal ott volt a helyszínen, és lezárta a külső sávot.

A rendőrség közleménye szerint az autópálya 10-es kilométerénél történt eset során nem sérült meg senki, a helyszínen rendőrök irányítják a forgalmat.

A Blikknek egy olvasója küldte el azt a videót, amit autóban ülve készített a kényszerleszállásról:

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a helyszíni szemlén a szervezet balesetvizsgálói megállapították, hogy a repülőgép fel volt töltve a szükséges üzemanyaggal, tehát az nem fogyott ki. Viszont az is kiderült a helyszíni próbán, hogy 1300-as percenkénti fordulatszámnál üzemanyag-ellátási probléma lép fel. Ezért a gépet hangárba viszik, és igazságügyi szakértő jelenlétében bontják meg a motorját.

A gépért a műszaki személyzet indul majd, hogy visszaszállítsa a budaörsi reptérre. A repülőt várhatóan szétszedik, a szárnyakat leszerelik, és úgy viszik vissza trélerrel.