Öt év után, éppen most utasították el Schiffer András népszavazási kérdését

2016.05.31. 21:53

Három népszavazási kérdés hitelesítését is elutasította kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ebből az igazán érdekes az az LMP-s kérdés, amelyet Schiffer Andrásék még 2011-ben nyújtottak be.

Nem elírás, öt évvel ezelőtt, 2011 májusában nyújtotta be három LMP-s politikus, Schiffer András, Szél Bernadett és Scheiring Gábor a következő kérdést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?

Erről sikerült dönteni öt év után éppen azon a napon, amikor az egyik kezdeményező, Schiffer András bejelentette a visszavonulását.

Emlékezetes, 2010-2011-ben pörgött a magánnyugdíjak államosítása, és a kormány olyan törvényt alkotott, amely szerint a magánkasszáknál maradók elvesztik az állami nyugdíjjogosultságukat. Az LMP ez ellen tiltakozott akkor, de mindez olyan régen volt, hogy még a mostani PM-esek is LMP-sek voltak.

Ennek a kérdésnek elég hányattatott lett a sorsa, és jól jelzi a népszavazási szabályok kuszaságát és kijátszhatóságát, hogy öt év alatt nem sikerült jogerősen lezárni az ügyet.

  • 2011-ben a választási bizottság (akkor még OVB) megtagadta a kérdés hitelesítését.
  • Az OVB határozata ellen kifogást nyújtottak be, az Alkotmánybíróság (Ab) pedig úgy ítélte meg, hogy a kérdés nem irányul az alkotmány módosítására, ezért új eljárásra kötelezte az OVB-t.
  • Az OVB ezek után 2011 decemberében hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, de ezt a döntést is megtámadták az Ab-nél.
  • Az Alkotmánybíróság pedig ráült az ügyre, és berakta a dossziét a szekrénybe. "Nem ismert okból" a kifogás benyújtását követő több mint négy év elteltével, 2016. április 28-án hozott határozatot. 
  • Az OVB hitelesítő határozatát az Ab megsemmisítette és új eljárásra utasította az NVB-t, mivel a kérdés költségvetési törvényt érint.

Ezért újra az NVB elé került a kérdés, és a bizottság, mint olvashattuk, megtagadta a hitelesítést. Ezt a döntést a Kúrián támadhatná meg bárki, például az egyik benyújtó.

Erre azért kisebb az esély, mert Schiffer András éppen a keddi Index-interjújában jelentette be, hogy távozik a politikából, és lemond minden tisztségéről. Aligha fogja megtámadni az öt évvel ezelőtti kérdésről szóló döntést.