Cáfolja a török nagykövet, hogy L. Simon miatt maradt volna távol a török fesztiválról

2016.05.31. 14:07 Módosítva: 2016.05.31. 14:08

Semmiféle kapcsolat nincs a más irányú elfoglaltságom miatt a tatai fesztiválról történt távolmaradásom, valamint L. Simon László államtitkár úr általam előzetesen nem ismert tartalmú beszéde között

- közölte Sakir Fakili török nagykövet az MTI OS szolgálatán keresztül.

A közlemény szerint a Kisalföld értesülései - melyet az Index is átvett - nem felelnek meg a valóságnak. A Kisalföld hétfőn azt írta, hogy a kulturális örökségvédelemért felelős államtitkár a pénteken kilencedik alkalommal megnyitott Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztiválon mondott ünnepi beszédében rabságnak, vallási háborúnak, megszállásnak nevezte a török uralmat Magyarországon. A beszéd hatására a rendezvényen inkább nem vett részt Sakir Fakili török nagykövet és számos diplomata.

A lapnak ezt az információt a fesztivál főszervezője, Zombori Mihály mondta, aki azt állította, hogy miután az államtitkár nyitó gondolatai kikerültek a világhálóra, a diplomáciai képviseletek egy része lemondta a látogatást, így például a török nagykövet is. Ezzel szemben a török nagykövet azt írja, hogy nem ismerte előzetesen a beszéd tartalmát.

Sakir Fakili a közleményben arról nem nyilatkozik, hogy mit gondol L. Simon beszédéről, mindössze azt szögezi le, hogy

a törökök és a magyarok azon ritka nemzetek közé tartoznak, akik a múltbéli ellentéteket tartós barátsággá tudták formálni. A török nép a magyarokra testvérnépként tekint. A jövőre nézve a történelemből nem ellenségeskedést, hanem barátságot, testvériséget és békét kell tanulni.