Több száz rendőr vonult ki a kiskunhalasi menekülttáborba

2016.06.01. 15:10 Módosítva: 2016.06.02. 08:03

A Halasmedia.hu azt írja, hogy a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úton lévő intézményébe fél kettő körül közel 300 rendőr érkezett.

A belső kerítésnél legalább száz rendőr sorakozott fel, egy részükön sisak és védőruha van. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi történhetett a zárt menekülttáborban, a Halasmedia újságírója csak annyit látott, hogy a menekültek azt kiabálják, hogy

freedom, free camp!

A rendőrök egyelőre farkasszemet néznek velük.

A rendőrség háromnegyed 4-kor kiadott közleménye szerint a lázongás fél 12-kor tört ki a táborban, ahol az ott elhelyezett 484 menekült közül mintegy 300 fő a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolja. Három választott szószólójuk közül egy szír férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött migránsokat, hogy induljanak el Budapestre.

A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, megakadályozza az őrzött befogadó központ elhagyását, fenntartja a városban a közrendet, a közbiztonságot.

Ugyanebben a menekülttáborban kedd kora este jelezte egy 18 éves afgán férfi, hogy egy másik menekültügyi őrizetes férfi a bal füléből kiharapott egy darabot, írja a Police.hu A rendőrség súlyos testi sértés bűntett gyanújával bűnügyi őrizetbe vette a harapóként azonosított 22 éves afgán állampolgárt. A sérültet kórházba szállították, a kiharapott füldarab nem került elő.

A gyanúsítottat április 26-án fogták el Ásotthalom térségében, amikor illegálisan lépett Magyarország területére, majd – miután elhagyta a számára kijelölt nyitott befogadó intézményt – május 4-én ismét elfogták Hegyeshalom közelében. A sértett április 25-én került nyitott befogadó állomásra, ahonnan eltávozott, majd május 1-jén fogták el Lébény közelében, és helyezték el őrzött befogadó központban.

Frissítés: Bakondi szerint sikeresek a tárgyalások

Úgy tűnik, hogy sikerre vezetnek a tárgyalások, és nem kell erőszakra számítani - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában. Bakondi György azt mondta: folyamatosan tárgyalnak a migránsok szószólóival, és sem az illegális bevándorlók kitörése nem valószínű, sem az, hogy megtámadják a rendőröket.

Felidézte, hogy az incidens reggel kezdődött az őrzött szálláson, amely, zárt, nem lehet szabadon elhagyni. Azokat helyezik ilyen típusú létesítménybe, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, ugyanakkor a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be.

A migránsok alapvetően azt követelik, hogy helyezzék őket nyílt táborba, valamint gyorsítsák meg az eljárásukat - mondta Bakondi György. Hangsúlyozta: a törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket a menekültügyi őrizetesek nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, hogy a telephely személyzete mindent megtesz a migránsok érdekében, akiknek megfelelő ellátást és elhelyezést biztosítanak. Az őrzött központ épülete új - fűzte hozzá. Bakondi György felidézte, hogy Kiskunhalason már történt hasonló eset, annak során illegális bevándorlók kővel dobálták a hatóságokat. Megjegyezte azonban, hogy akkor sokkal kevesebb migráns vett részt az akcióban.

Frissítés2: A rendőrség este fél 11-es közleménye szerint helyreállt a rend a táborban. Rendőri intézkedés nem történt, nem sérült meg senki és anyagi kár sem keletkezett.