Schiffer utódjának a fideszes trafikmutyi leleplezője, Hadházy Ákos a favorit

2016.06.01. 15:03
Az LMP távozó társelnöke és frakcióvezetője helyett a szekszárdi ex-fideszes kerülhet be a parlamentbe és a párt élére. A frakcióvezetést Szél Bernadett viheti tovább, de ezekről hivatalos döntés csak késő nyáron lesz.

Schiffer András az Indexen bejelentett lemondása után az LMP országos elnöksége és parlamenti frakciója szerdán ült össze, hogy tárgyaljanak a kialakult helyzetről és a társelnök-frakcióvezető-parlamenti képviselő utódlásának menetéről. Schiffer a Lehet Más a Politika társelnöki posztjáról június 1-jével, a mandátumról és frakcióvezetésről pedig augusztus 31-ével mondott le. 

A szerdai megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az utódlásról várhatóan júliusban döntenek az LMP kongresszusán, a frakcióvezető személyét pedig az őszi üléskezdetig választja ki a frakció maradéka. Nevek nem hangoztak el, de az Index információi szerint

Schiffer András mandátumára és a társelnöki poszt betöltésére egyaránt Hadházy Ákos a favorit, míg a frakcióvezetésre Szél Bernadett.

Hadházy és még egyszer Hadházy

Bár az LMP női társelnöke az Indexnek adott interjújában arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Hadházy legyen Schiffer utódja, úgy válaszolt, hogy „több alkalmas jelöltet is látok", a pártvezetés számára belső felmérésekből egyértelmű, hogy Hadházy Ákos a párt országosan is legismertebb és legnépszerűbb figurája Schiffer és Szél után. Maga a távozó társelnök is elsőként őt említette, amikor a lemondását bejelentő interjúban arról beszélt, hogy „a parlamenten kívül is épültek nálunk politikusok, gondolok az országos ismertségű Hadházy Ákosra".

Hadházy mind a parlamenti mandátumra, mind a társelnöki posztra befuthat. A frakcióvezetésre azonban egészen biztos, hogy nem, a képviselőcsoport vezetője a maradék négy, parlamenti tapasztalattal már rendelkező LMP-s egyike lesz. Ideiglenesen Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes tölti majd be Schiffer helyét, azonban őt hamar Szél Bernadett válthatja. Szél a frakció legrégebbi tagja, 2012 februárjában került be a parlamentbe Kaufer Virág visszavonulása után.

Hadházy Ákos volt az, aki még szekszárdi fideszes önkormányzati képviselőként leleplezte és a nyilvánosság elé tárta, hogy Szekszárdon politikai szempontból értékelték a trafikpályázatokat, és a monopóliumokat Fidesz-közeli figuráknak osztják le. A Fideszből való kilépést követően a Lehet Más a Politikához csatlakozott, és ő szállította a párt legjobb eredményét a 2014 őszi önkormányzati választáson: szekszárdi polgármesterjelöltként 40%-ot ért el. A civilben állatorvos Hadházy azóta is rendszeresen szerepel az országos médiában, hetente tartja korrupcióinfónak nevezett sajtótájékoztatóit, így már rutinos médiaszereplő.

Szél Bernadett a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az alapszabály értelmében férfit keresnek a társelnöki posztra – az LMP az európai zöldpárti hagyományt átvéve 2013 óta egy férfi és egy női társelnököt választ (akárcsak a pártból kiszakadó Párbeszéd Magyarországért). Hadházy Ákoson kívül pártbeli forrásaink még Sallai Róbert Benedek országgyűlési képviselő, Keresztes Lóránt elnökségi tag, egykori pártigazgató, illetve Ungár Péter európai zöldpárti elnökségi tag, II. kerületi önkormányzati képviselő nevét említették, mint lehetséges indulót – közülük azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindenki vállalná akárcsak a jelölést. 

Schiffer András a TV2-ben arról beszélt, Hadházyt, Ungárt és Sallait is el tudja képzelni utódjaként.

Szerdán a pártvezetés arról is döntött, hogy az elnökség nem él azzal az alapszabályban leírt jogával, hogy maga jelöljön ki egy társelnököt addig, amíg össze nem ül a kongresszus. Ennek a döntésnek a lényege, hogy egyik potenciális indulónak sem adnak ezzel előnyt.