Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Hárommillió forintért gyógyítjuk az ISIS ellen harcoló kurdokat a Honvédkórházban

2016.06.02. 17:45

Nemrég derült ki, hogy a Honvédkórházban olyan kurd harcosokat ápolnak, akik az Iszlám Állam elleni harcban sérültek meg. Minderről Dezső Tamás, az ELTE BTK volt dékánja, asszirológus nyilatkozott a Magyar Időkben, kisebb fajta botrányt okozva. Az MSZP-s Harangozó Tamás még egy feljelentést is belengetett, mert szerinte a lap ezzel államtitkot sértett és hülyeséget csinált:

Nincs még egy ország, amely önként kirakja a célkeresztet a több mint félmillió ember ellátásáért felelős súlyponti kórházára azzal, hogy „tisztelt Iszlám Állam, itt gyógyítjuk az ellenségeiteket".

A kórház vezetője ezután sajtótájékoztatón elárulta, hogy 2015 májusában a pesmerga kurd koalíció külügyminisztériuma kereste meg a magyar külügyminisztériumot, hogy rehabilitációra küldenének ide a harctéren megsérült kurd pesmerga katonákat, amit Szijjártó Péter engedélyezett. Az is kiderült akkor, hogy két turnusban négy-négy harcosról van szó.

Ezt követően a jobbikos Lukács László parlamenti képviselő adott be írásbeli kérdést Simicskó István honvédelmi miniszternek, hogy további részleteket tudjon meg, a válasz most jött meg:

  • Az első négy kurd katona és az őket segítő tolmács 2016 február 18-án érkezett meg a Honvédkórházba, és május 16-án mentek el.
  • Pár napig összefuthattak négy másik bajtársukkal, akik május 12-én érkeztek (szintén tolmáccsal), az ő gyógykezelésük és rehabilitációjuk még tart.
  • A kezelésük költsége eddig kicsivel több mint 3 millió forintba került. A költségeket a Honvédelmi Minisztérium állja.
  • A Honvédkórházban csak kurd harcosokat ápolnak, más nemzetiségűek nincsenek. Simicskó István nem tud róla, hogy magyar egészségügyi intézményben az említett kurdokon kívül lennének még más sérült katonák is gyógykezelésen.