Újra menő itthon a házasság

GettyImages-174475511
2016.06.02. 07:08

Magyarországon két éve 38 780, tavaly viszont már 45 900 pár házasodott össze, a HVG cikke szerint ez a növekvő tendencia arra utal, hogy az állam újra divatba hozta a házasságokat. A lap a KSH frissen közzétett adataira hivatkozva azt írja, hogy a tavaly óta igénybe vehető vissza nem térítendő lakásvásárlási támogatással (ismertebb nevén a csokkal) a magyar kormánynak sikerült a családok legszemélyesebb döntéseit befolyásolni. 

Két év alatt tehát 18 százalékkal emelkedett a házasságok száma, amit feltehetően az is segített, hogy tavaly január elsejétől az első házasok speciális adókedvezményt is igénybe vehetnek. Ennek értelmében a pár egyik tagja két éven át havi ötezer, összesen tehát 120 ezer forint személyi jövedelemadó megfizetése alól kaphat felmentést. Feltehetően emiatt már az év közben is látványos volt a házasságkötések számának emelkedése, a HVG cikke kiemeli, hogy 2015 első felében még csak 17155, a második felében viszont már 28745 pár járult az anyakönyvvezetők elé.

Habár három éve Magyarországon még a nyugat-európai országokhoz hasonlóan nagy volt a kiábrándultság a házassággal kapcsolatban, a tavalyi változások miatt viszont mostanra a magyar társadalom ebben a tekintetben a konzervatív felfogású országok közé tartozik, írja a lap.

Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének vezetője korábban az Indexnek azt mondta, az új családtámogatási rendelkezések miatt az is elképzelhető, hogy valamivel több gyerek születik majd Magyarországon.